Kijktuin De Stek, een verborgen parel in Driel

Driel- Fred en Marijke Vols zijn actieve zeventigers met een grote passie voor hun prachtige tuin, Kijktuin De Stek. ‘Tuin’ dekt eigenlijk niet eens de lading. Het is een prachtige plek in Driel en voor veel inwoners van Overbetuwe nog onbekend. De Kijktuin is bereikbaar via de Vogelenzangsestraat. In de verschillende soorten tuinen is iedereen welkom. Een ware verborgen parel!

Het was nog vroeg in het jaar toen de foto’s werden gemaakt. De tuin is nu in volle bloei en nog mooier dan hier te zien is! Fred en Marijke waren hard aan het werk aan hun 21ste tuin. Al het werk in de tuinen doen ze zelf. Marijke houdt zich bezig met snoeien, arrangeren en verwerken van de tuinideeën. Ook houdt zij zich bezig met de winkel. Fred doet naast boekhouden ook het onderhoud en aanleg van de tuinen. De toegangsprijs? Een vrijwillige gift in het spaarvarken of koop een plant in de winkel!

KijktuinThema tuinen

Alle tuinen hebben een thema. Er zijn tuinen in verschillende kleuren, maar ook een bladtuin, een woestijntuin en een levenscarroussel tuin. Bij de laatste loop je door alle fasen van het leven heen, en zie je aan de kleuren en het gebruik van de bloemen en planten in welke fase je bent. De pubertijd heeft meer schreeuwende kleuren, de volwassenheid heeft rozen, want je prikt je af en toe ook in het leven. Ook de laatste fase heeft een tuin.  helemaal achterin ligt de stiltetuin, waar mensen door bordjes met een mooie vraag na kunnen denken; voor de één overdenken van het leven, voor de ander een uitzicht op de hemel. Uit deze tuin komen mensen vaak  met vragen terug.

Marijke vertelt:

“Ik vind het mooi om dan met mensen in gesprek te gaan en ik wil mensen graag iets meegeven. Daarom staan door alle tuinen heen ook bordjes met gedichtjes”.

In de tuinen vind je ook diverse kunstwerken terug, van kunstenaars uit Driel en zelfs uit Gambia. Vraag Marijke en Fred naar de verhalen achter de kunstwerken. Ze vertellen je met veel liefde erover.

 

KijktuinKunst uit Driel

Eind vorig jaar vroegen Marijke en Fred aan Hans Bouwman om over een kunstobject na te denken. Hans Bouwman is kunstenaar/vormgever die ook in Driel woont. Hij bedacht een welkomsbord die bij de ingang komt te staan, met de natuur als inhoud en compositie. De eigenaren zijn al vanaf 1993 bezig met de aanleg van de tuin. Voor Hans was het duidelijk dat het bord al vanaf het begin er stond en langzamerhand wordt overgenomen door de natuur.

De niet alledaagse compositie is een smeedijzeren omgeving geworden met verschillende organische objecten die onderling verbonden zijn. Een druivenrank trekt een blad naar beneden en aan de zijkant trekt deze de lijst naar binnen. De contouren zijn met opzet buiten de lijst gevormd om te benadrukken dat je de natuur ook niet binnen de lijntjes kunt houden. Het hout dat voor het kunstwerk gebruikt is zal uiteindelijk ook opgeëist worden door de natuur en vergaan. Kom het welkomsbord bewonderen bij de ingang van de Kijktuin. Klik op de foto voor meer informatie.

Kijktuin

Kom langs

De Kijktuin is tot 1 november 2021 op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend voor publiek. Marijke en Fred zien je graag door de tuinen wandelen tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Let op: Ze zijn weer geopend want alles is buiten maar geef elkaar wel de ruimte. Wacht even op het erf of wandel door de tuin als er al drie klanten in het verkoopgedeelte zijn. Dan kan iedereen met een gerust hart planten uitzoeken.

 

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen