Fraudehelpdesk: veel meer meldingen van fraude bij online shoppen

Fraude via het internet komt steeds vaker voor
Fraude via het internet komt steeds vaker voor
Foto: Firmbee via Pixabay

Nu we veel meer online zijn gaan winkelen vanwege de coronacrisis, proberen criminelen daar een graantje van mee te pikken. De Fraudehelpdesk krijgt steeds meer meldingen van fraude rond het online kopen en verkopen van spullen.

In de eerste maanden van dit jaar heeft de helpdesk meer dan 1800 meldingen ontvangen. Dat zijn er meer dan in heel 2018 en bijna evenveel als in heel 2019. De organisatie denkt dat het aantal meldingen over het hele jaar kan uitkomen tussen 8000 en 9000, en dat er in totaal meer dan 7000 mensen slachtoffer kunnen worden. Dat zou bijna twee keer zo veel zijn als in 2020. Het schadebedrag over heel 2021 zou boven de miljoen euro kunnen uitkomen.

Door corona meer risico op fraude

Veel mensen werken via internet vanuit huis en er wordt meer online gewinkeld. Door de beperkte mogelijkheden tot persoonlijk contact worden digitale berichtendiensten intensiever gebruikt.

Fraudeurs weten dat ook en maken daar graag misbruik van. Sinds afgelopen maart is een explosieve groei van hulpvraagfraude en is het aantal meldingen rond valse webshops en Marktplaatsfraude verdubbeld. Even een aantal van de belangrijkste tips en onderwerpen op een rijtje.

  • Hulpvraag via een berichten-app. Deze fraudevorm al verantwoordelijk voor miljoenen euro’s aan schade. De kans dat ook jij op deze manier benaderd wordt, is dus zeker reëel.
  • Bestaat de webshop wel echt? Bijna iedereen winkelt weleens online. Maar fraudeurs slaan ook toe via nepwebshops. Word je hebberig van een koopje, wees dan op uw hoede. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
  • Liefdesverdriet door datingfraude. Je hebt de partner van je dromen gevonden op een datingsite. Begripvol, ondernemend en lief. Maar is deze persoon ook écht wie hij of zij zegt te zijn? Jaarlijks worden duizenden mensen opgelicht door zich voor te doen als datingpartner.

Op Fraudehelpdesk vindt je meer tips en tools die helpen om veiliger online te zijn. De mogelijkheden van het internet zijn bijna eindeloos en maken ons leven tijdens de coronacrisis op veel gebieden makkelijker en plezieriger. Blijf wel alert op de risico’s, dan houdt je jouw online-beleving ook veilig en plezierig.

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen