Werk aan spoorkruisingen in Elst duurt langer dan verwacht maar klaar in herfst

Foto: Overbetuwe Nieuws

Elst – Het werk voor het vervangen van de spoorwegovergang op de Rijksweg-Noord door een onderdoorgang zijn klaar in de herfst van dit jaar. Het werk duurt enkele maanden langer dan verwacht.

De Rijksweg-Noord blijft tot de ingebruikname afgesloten voor verkeer. Verkeer kan zolang via de omleidingsroute de A325 en de Grote Molenstraat Elst in en uit.

Aanleg onderdoorgang

Vanaf 2019 wordt gewerkt aan het project Spoorkruisingen in Elst. Het gaat om de aanleg van een  onderdoorgang onder Rijksweg-Noord en de aanleg van een viaduct bij de 1e Weteringsewal. Ook de  wegen en fietspaden langs de Rijksweg-Noord, de Ceintuurbaan en kruising met de Regenboog zijn aangepakt. Het eindresultaat levert straks een flinke verbetering op voor de fietsveiligheid en de  doorstroming van het verkeer.

Onderdoorgang klaar in herfst

Door omstandigheden lopen de werkzaamheden aan de onderdoorgang een aantal maanden uit. Redenen voor de vertraging zijn een aantal mislukte boorpalen, de invloed van coronamaatregelen op personeel en  inzetbaarheid, het winterse weer en extra ruimte die nodig is voor onvoorziene zaken. Dit betekent dat de  onderdoorgang en de Rijksweg-Noord van Ceintuurbaan tot en met de kruising Griegstraat in plaats van in  de zomer, eind oktober klaar zijn. Tot die tijd blijft de Rijksweg-Noord afgesloten en wordt verkeer omgeleid.  De inrichting van de nieuwe groenstroken en planten van bomen langs de Rijksweg-Noord staan gepland voor het einde van het jaar. Ondanks deze uitloop blijft het project naar verwachting binnen budget.

Uittrillen damwanden

Eind mei starten werkzaamheden die voor geluids- en trillingshinder zorgen; het uittrillen van stalen damwanden. Deze damwanden zijn vorig jaar in de grond getrild om de bouw van de onderdoorgang  mogelijk te maken. Nu de onderdoorgang zover klaar is, kunnen de damwanden aan beide zijden van de  Rijksweg-Noord uit de grond.

Het uittrillen vindt plaats tijdens werkdagen (maandag tot en met vrijdag)  tussen 8.00 en 19.00 uur. De dagelijkse hinder zal vergelijkbaar zijn met de hinder tijdens het intrillen vorig  jaar. Duurde het intrillen vorig jaar nog 11 weken, het uittrillen neemt ongeveer vijf weken in beslag. Uittrillen  gaat doorgaans makkelijker dan intrillen en een groot deel van de damwanden blijft in de bodem zitten. Voor  de geluids- en trillingenoverlast verleent de gemeente binnenkort een ontheffing. Omwonenden ontvangen een brief met informatie over deze werkzaamheden en de nog te verwachten hinder.

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen