Virusdeeltjes corona onderzoek in rioolwater Overbetuwe

In rioolwater zitten virusdeeltjes
In rioolwater zitten virusdeeltjes
Foto: Mabel Amber via Pixabay

Als je besmet bent met het coronavirus, zitten er vaak virusdeeltjes in je ontlasting. Deze komen in het riool terecht. Door het rioolwater bij zuiveringsinstallaties te testen op virusdeeltjes, krijgt het RIVM informatie over de ernst van het virus.

Het onderzochte rioolwater in Overbetuwe gaf een stijging aan van de virusdeeltjes in de week van maandag 3 mei – zondag 9 mei. Gemiddelde aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners 273,57. Dat zijn 109,86 meer dan de vorige waarde (x100 miljard). Waarde van maandag 10 mei – zondag 16 mei 187,19; 86,97 minder dan de vorige waarde (x100 miljard). De ene week laat een stijging en de week daarna een daling zien.

Vroegtijdig in kaart brengen

Het RIVM doet onderzoek naar de aanwezigheid van genetisch materiaal van het nieuwe coronavirus in het rioolwater. Het coronavirus komt met de ontlasting van mensen in het rioolwater terecht. Door het rioolwater te onderzoeken wil het RIVM de verspreiding van het virus vroegtijdig in kaart brengen. Van een deel van de mensen die besmet zijn met het coronavirus zijn er deeltjes van het virus terug te vinden in de ontlasting. Via het toilet komen die in het riool terecht.

Dat gebeurt vaak al eerder dan de personen klachten hebben, en dus ook al voordat ze zich laten testen. En ook diegenen die geen klachten hebben maar besmet zijn kunnen virus in hun ontlasting hebben. Door het rioolwater te onderzoeken kan het RIVM herkennen en vroegtijdig zien waar het coronavirus aanwezig is. Door van rioolwater in heel Nederland monsters te nemen is het mogelijk om de verspreiding van het coronavirus te onderzoeken. Rioolwateronderzoek is een manier om het virus snel te signaleren en in te kunnen grijpen

Hoe werkt het?

Vanuit ruim 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over het land gaan monsters van ongezuiverd rioolwater gekoeld naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Onderzoekers van het RIVM analyseren deze monsters en zoeken uit hoeveel coronavirusdeeltjes erin zitten. Uit het rioolwatermonster wordt het genetisch materiaal (RNAribonucleic acid) van het virus geïsoleerd.

Er volgen verschillende berekeningen en zo ontstaat een overzicht van het aantal virusdeeltjes in het rioolwater per 100.000 inwoners in heel Nederland. Ook is te zien hoe het in een bepaalde gemeente of regio is gesteld. De gegevens zijn via het Corona Dashboard op Rijksoverheid te zien en worden elke dag geactualiseerd. Het rioolwateronderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met de Unie van Waterschappen en de waterschappen.

Bron: RIVM

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen