Ook snorfietsers moeten gaan geloven aan de helmplicht

Helmplicht voor snorfietsers en scooterrijders
Foto: zerotake via Pixabay

Het kabinet wil dat snorfietsers en hun passagiers vanaf 1 juli 2022 verplicht een helm moeten dragen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

Er loopt nog een onderzoek naar het soort helm dat snorfietsers moeten dragen. Mogelijk kunnen ze ook gebruikmaken van de lichtere en meer ventilerende speedpedelec-helm in plaats van een bromfietshelm.

Zwaar gewond

De plicht komt er na herhaaldelijke oproepen van artsen en gemeenten. Die zien veel snorfietsers gewond raken doordat zij geen helm dragen. Snorfietsen hebben een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur en zijn te herkennen aan een blauwe kentekenplaat. Bromfietsen hebben een gele kentekenplaat. In sommige gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, geldt al een helmplicht voor snorfietsers op de rijbaan. In Den Haag mogen snorfietsers niet op de rijbaan komen.

Landelijke helmplicht

De landelijke helmplicht voor snorfietsers is al lange tijd in de maak. De Tweede Kamer dringt er al sinds begin 2019 op aan. Van Nieuwenhuizen schetste verschillende obstakels. Zo zou een groot aantal verschillende voertuigen, waaronder bakfietsen en andere elektrische voertuigen, ook onder de wet gaan vallen. Volgens meerdere partijen, waaronder het CDA en GroenLinks, ontbrak het Van Nieuwenhuizen aan “politieke wil” om de plicht in te voeren.

Voordat de wet ingaat, moeten zowel de Eerste als de Tweede Kamer nog instemmen met het plan van Van Nieuwenhuizen.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden