Startavond zwerfafvalbrigade Herveld Andelst trekt betrokken inwoners

Is de startavond het begin van een nieuwe zwerfafvalbrigade?
Is de startavond het begin van een nieuwe zwerfafvalbrigade?
Foto: Overbetuwe Nieuws

Herveld/Andelst – De startavond over de nieuwe zwerfafvalbrigade in zalencentrum De Hoendrik trok aardig wat publiek. Zwerfafval is een doorn in het ook van de inwoners van de twee dorpen. Vandaar dat Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en gemeente Overbetuwe meer willen doen om deze problematiek aan te pakken.

Om het zwerfafval aan te pakken zijn er voldoende vrijwilligers nodig die letterlijk hun handen uit de mouwen willen steken. Het is dan ook de bedoeling dat er een enthousiaste groep komt die regelmatig op pad gaat zodat Herveld en Andelst schoner worden. Maandagavond 19 juli komen de deelnemers opnieuw bij elkaar om nader kennis te maken, leren hoe je veilig moet werken en het gebied te bezoeken. Wil jij ook meedoen? Verzamel dan om 19.30 uur bij De Hoendrik.

Doel 

Zwerfafval blijft heel lang in onze natuur aanwezig. Zo duurt het 1 jaar voordat een bananenschil is afgebroken. Een peuk kan 2 tot 12 jaar rondzwerven. Kauwgom duurt 20 tot 25 jaar en een blikje 50 jaar aanwezig. Het ergste zijn de petflessen; deze zijn vervaardigd uit polyethyleentereftalaat (PET) dat vrijwel onafbreekbaar is. Het valt uiteen in microplastic. Vanaf 1 juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes om mensen te stimuleren deze in te leveren in plaats van weg te gooien.

Het is de bedoeling om een zelfredzame brigade in Herveld/Andelst op te richten, voor een participatieve en duurzame aanpak van afval in de omgeving. De zwerfafvalproblematiek moet met een georganiseerde aanpak worden teruggedrongen. Daarbij is het bundelen van individuele initiatieven en aanhaken bij bestaande initiatieven belangrijk, want samen sta je sterker en bereik je meer. Bovendien is meedoen leuk, gezellig, gezond en nuttig. Een resultaatgerichte aanpak leidt tot zichtbaar verschil.

Er zal veel ruimte zijn voor eigen inbreng en initiatief. Meedoen met de zwerfafvalbrigade heeft een positief sneeuwbaleffect; je krijgt er waardering en erkenning door. Je inspireert de mensen in de omgeving ook om mee te doen.

Ondersteuning

Gemeente Overbetuwe heeft Arno van den Berg als eerste aanspreekpunt voor de zwerfafvalbrigade. De ingezamelde zakken afval worden door de gemeente gratis opgehaald. De vrijwilligers vallen onder een speciale verzekering. Iedere deelnemer krijgt een eigen set gereedschap in bruikleen; die bestaat uit een vuilniszakring, een afvalgrijper, een hesje met bedrukking (HERVELD ANDELST SCHOON), handschoenen en vuilniszakken.

SLG ondersteunt de brigade ook. Ruud Borkes is hiervan het aanspreekpunt. Als vrijwilliger wordt je onderdeel van het SLG netwerk. De brigade krijgt een plek op de SLG website. De deelnemers mogen gereedschap lenen, krijgen informatie over veilig werken, landschap, gereedschap, communicatie en meer. Bovendien kan je gratis aan diverse cursussen meedoen.

Voorwaarden

De brigade moet wel een een paar voorwaarden voldoen. Zo moet er een coördinator zijn die het eerste aanspreekpunt is voor de leden van de brigade, SLG en de gemeente. Er moet zicht zijn op de deelnemers en her gereedschap. Bovendien is het belangrijk om jaarlijks de resultaten van de brigade aan te leveren. Voor de nieuwe zwerfafvalbrigade wordt nog een enthousiaste coördinator gezocht die de mensen kan aansturen, inspireren en ook de administratieve taken wil doen. Het kost niet veel tijd en is ook echt niet moeilijk.

Werkwijze

Zwerfafval ruimen kan individueel of in (kleine) groepen. Spreek af wie, wanneer en waar afval raapt. Deel de resultaten met elkaar. Communicatie is belangrijk dus blijf in contact! Er komt een nieuwe whatsApp groep Zwerfafval HerveldAndelst waarin alle deelnemers, Arno van de gemeente en Ruud van SLG komen. Ook via Facebook, Twitter en Instagram kan worden gecommuniceerd.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

De SLG is een stichting met een ideële doelstelling, namelijk de missie om voor een karakteristieke landschap te zorgen. Het kantoor zit in Rozendaal en er zijn 30 medewerkers. Het meeste werk wordt verzet door de meer dan 400 vrijwilligers. Deze worden door de SLG ondersteunt en gefaciliteerd. De diverse projecten worden uitgevoerd voor een aantrekkelijk en biodivers landschap. Ze zoeken de samenwerking en betrokkenheid van grondeigenaren en vrijwilligers om voor het lokale landschap zorg te dragen. Er zijn 35 nieuwe groepen vrijwilligers bijgekomen sinds 2020 en de stichting hoopt dat er nog meer bij komen. Met de nieuwe brigade komt de teller op 63 groepen te staan.

Lees ook: Zwerfafvalbrigade Herveld Andelst: een nieuwe aanpak zwerfafval gemeente Overbetuwe

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen