Staatsbosbeheer: Blijf weg van ondergelopen waterdelen en afgesloten natuurgebieden

Foto: Overbetuwe Nieuws

Het hoogwater dat door de heftige regenval is ontstaan heeft grote gevolgen voor het wild dat in de watergebieden leeft. Staatsbosbeheer heeft diverse delen van die gebieden afgesloten voor mensen om zo de dieren een kans te geven om te overleven. Zoals de Loenensche Buitenpolder.

Een ree zwemt met haar kalfje naar de dijk toe om weg te komen uit het ondergelopen gebied. Fietsers die dit zien blijven onmiddellijk staan en maken foto’s. Het gevolg is dat de moeder ree het niet vertrouwt en rechtsomkeer maakt. Het is niet bekend of zij en haar kalf het heeft overleeft. Een van de schrijnende voorbeelden. Ook loslopende honden brengen veel schade aan wilde dieren.

staatsbosbeheerAfgesloten gebieden vermijden

Sommige delen in de uiterwaarde langs de Waal zijn verboden voor mensen. Een groot hek met rood en wit lint afgezet en een waarschuwingsbord moet iedereen waarschuwen dat je daar niet mag komen. Je riskeert je een boete van de boswachter.

De hoge waterstanden in de rivieren verkleinen het leefgebied van dieren. De boswachters roepen op om de dieren ruimte en rust te geven. Veel natuurgebieden zijn de afgelopen jaren ingericht om ruimte aan de rivier te geven bij hoogwater. Een aantal natuurgebieden in de uiterwaarden van de Gelderse Poort bij Nijmegen zijn afgesloten voor publiek. Dat is nodig voor de rust van dieren. Zo voorkomen we dat dieren vanuit een droge, veilige plek het water in worden gedreven.

Ruimte en rust voor dieren

Kleinere dieren zoals ree, haas, das en konijn, maar ook de allerkleinsten zoals muizen en mollen zoeken ook de hoogwatervrije gebieden op. Dit gaat alleen goed als ze niet verstoord worden. Om geen onnodige stress te veroorzaken en om te voorkomen dat dieren niet het water in worden gejaagd, is rust nodig in de laatste droge delen van de overstroomde uiterwaarden. De meeste grote grazers die in de uiterwaarden leven hebben al vaker hoogwater meegemaakt. Ze zoeken de laatste droog gebleven, hoge randen en koppen op. Meestal doen ze dit uit eigen beweging en soms met een beetje hulp van de beheerder. Een vriendelijk verzoek van de boswachters van Staatsbosbeheer: gun de dieren ruimte en rust en kijk vanaf de dijk naar het zomerhoogwater.

staatsbosbeheerWaarschuwingsbord

Op het waarschuwingsbord staat waarom het gebied is afgesloten. Dieren hebben de hoogste delen van het gebied opgezocht om het hoogwater af te wachten. Bezoekers kunnen de dieren makkelijk verstoren en deze kunnen in paniek het water inlopen en verdrinken. Staatsbosbeheer verzoekt de bezoekers om vanaf de dijken het zakkende water te bekijken. Na afloop van het hoogwater zal het gebied weer worden opengesteld.

Meer informatie

Heb je nog vragen, bel of mail dan boswachter Daan Meeuwissen op 024- 663 24 70 of mail naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen