Grantzebra krijgt jong onder het oog van de bezoekers

Schattig zo'n Grantzebra veulen
Schattig zo'n Grantzebra veulen
Foto: Still uit video Burgers' Zoo

Burgers’ zoo heeft een Grantzebra jong erbij. Woensdagmiddag is er een Grantzebra merrie geworpen op de vlakte van de Safari onder het oog van de bezoekers. Instinctief probeert het pasgeboren jong vrijwel meteen te gaan staan om de eerste wankele stapjes te zetten.

Moeder is zeer waakzaam en beschermt het jong tegen al te nieuwsgierige pottenkijkers, zoals de waterbokken. Hoewel veel mensen zebra’s inschatten als tamme paarden, zijn het toch echt wilde dieren die flink kunnen trappen en bijten! Bovendien vindt het jong veel bescherming binnen de harem.

Plek in het dierenrijk

Grantzebra’s zijn een ondersoort van de steppezebra’s die alleen in oostelijk Afrika voorkomen. Er zijn meerdere soorten en ondersoorten zebra die – tenminste voor kenners – allemaal aan hun strepenpatroon herkenbaar zijn. Zebra’s zijn onevenhoevige hoefdieren. Ze zijn familie van ezels en paarden. Hun nauwste familieleden in Burgers’ Zoo zijn de neushoorns .

Bijzonder gedrag

Zebra’s communiceren met allerlei gelaatsuitdrukkingen, de houding van de oren en andere lichaamstaal met elkaar. Zo kunnen ze soortgenoten makkelijk laten zien in welke stemming ze zijn.

Over de voortplanting

Zebraveulens zijn al vrij groot en zeer goed ontwikkeld bij de geboorte. Ze kunnen snel met de moeder mee lopen. De eerste tijd zijn de veulens meer bruin-wit dan zwart-wit. Na een paar dagen herkent het jong zijn moeder zowel aan haar stem, haar geur als ook aan haar individueel strepenpatroon.

Eén met de natuur

Grantzebra’s, Thomson gazelles en witbaardgnoes trekken elk jaar grote afstanden tussen Masai Mara en Serengeti Nationaal Park. Altijd op zoek naar jong gras dat na de regens groeit, leggen ze daarbij jaarlijks zo’n 3000 km per jaar af. De zebra’s zijn daarbij degenen die meestal het voortouw nemen. Zij knabbelen namelijk met hun scherpe voortanden de puntjes van het gras af. Daarna eten de Thomson gazelles en de gnoes de onderste gedeeltes van het gras op.

Bedreiging en bescherming 

Terwijl andere zebrasoorten zeldzaam zijn, is de Grantzebra gelukkig niet bedreigd. Lokaal kunnen populaties in sommige tijden last hebben van bijvoorbeeld ongewoon lang aanhoudende droogte. Maar als soort staat hun voortbestaan niet op het spel.

 

Video Koninklijke Burgers’ Zoo

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen