Maand van de Geschiedenis in Gelderland met talloze historische activiteiten

Maand van de Geschiedenis Aan het Werk
Foto: Maand van de Geschiedenis

Het grootste historische evenement van Nederland start op 1 oktober: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Aan het werk’.

Van rondleiding tot kinderprogramma, van theatervoorstelling tot lezing en van stadswandeling tot fietstour: met ruim 450 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Gelderland.

Arbeidsonrust

De Wageningse bedrijvigheid werd in de vorige eeuw gedomineerd door de grafische, baksteen- en sigarenindustrie. De tentoonstelling ‘Aan het Werk!’ gaat dieper in op de sociale strijd bij de productie van deze Wageningse goederen en op de arbeidsonrust die ontstond bij de Wageningse kennisinstituten.

Papiermolentje

In het Nederlands Openluchtmuseum staan ambachten centraal. Een speciale ambachtenroute brengt je langs dertien plekken waar je vaklieden aan het werk ziet en zelf aan de slag kunt. Maak een papiermolentje, hennahand of weefgetouw. Of neem een kijkje bij de tentoonstelling ‘Makers in Beeld’, waar hedendaagse ambachtslieden hun verhaal vertellen.

Gastarbeiders

“Gastarbeiders zijn in de bedrijven niet meer te missen”, aldus de Arnhemse Courantin 1965. Er werkten toen al bijna tien jaar voornamelijk mannen uit Italië, Spanje, Turkije en Marokko bij verschillende bedrijven in en om Arnhem. Hoe verliep de werving? En wat zijn de verhalen van deze arbeiders? Migrantenerfgoedkenner Else Gootjes geeft er een korte lezing over.

Week van de Koloniale Geschiedenis

Museum Bronbeek organiseert samen met verschillende partners de jaarlijkse Week van de Koloniale Geschiedenis, met een reeks activiteiten rond het thema ‘Aan het werk’. Met een lezing van Barbara Esseboom over een wonderlijke koloniale tentoonstelling die in 1928 in Zypendaal werd gehouden, de theatervoorstelling ‘Oost-Indisch Doof’, waarin Hanneke vertelt over haar grootvader Piet Colsters die als dienstplichtig militair eind jaren veertig naar Indonesië moest, een muzikale voorstelling over postkolonialisme, trapjesdenken en identiteit – en nog veel meer.

Coulissen

Ben jij nieuwsgierig naar hoe het er achter de schermen aan toegaat bij het Arnhemse theater? Deze excursie neemt je letterlijk mee achter de coulissen. Ook de uitreiking van de Prodesseprijs, voor de beste bijdrage aan de Arnhemse geschiedschrijving, staat op het programma.

Dossier-Oss 

Tussen 1890 en 1940 was het een onrustige tijd voor de kleine gemeenschap in Oss. De zogenaamde Bende van Oss – een groep criminelen uit het stadje – pleegde zware misdaden. Hoe kreeg de marechaussee de boel weer onder controle? Leer meer over de politieke en economische achtergronden die een rol speelden, verzamel bewijsmateriaal en oordeel zelf over de aanpak van de marechaussee.

Erfgoedfestival

Tien kunstenaars laten zich inspireren door tien Gelderse erfgoedlocaties en het thema ‘Aan het werk’. Wat dat oplevert aan kunstwerken, zie je tijdens de opening van de Maand van de Geschiedenis in Nijmegen en gedurende oktober online. Met onder anderen Ellen ten Damme, Rico, Katinka Polderman en Remy van Kesteren.

KNIL-militairen 

Na de onafhankelijkheid van Indonesië vestigden zich Indische Nederlanders en Molukkers in Ede. Onder hen waren veel ex-KNIL-militairen. Hoe was dat voor hen? Drie generaties van een Molukse en een Indische familie vertellen hun verhaal. Een avond met een introductielezing, gesprekken, muziek en een tentoonstelling.

Dagboek

Tijdens deze middag met panelgesprekken, podiuminterviews en muziek staat een bijzonder dagboek centraal. De negentiende-eeuwse Achterhoekse boer Eimert Papenborg hield decennialang nauwkeurig een dagboek bij, dat ons van alles leert over het leven, het werk en de belevingswereld van een ‘gewone man’ uit het verleden.

Eerste steen

Historicus Willem van der Ham van het project Reuzenarbeid vertelt over de aanleg van spoorwegen en bruggen in de omgeving van Zutphen en doet daarbij het boeiende verhaal van een ontluikend land uit de doeken. Aan de hand van een korte film en fascinerende foto’s neemt hij je mee op reis langs onze Reuzenwerken.

De complete agenda is te bekijken op Maand van de Geschiedenis Agenda. Selecteer op Gelderland voor het complete aanbod in deze provincie.

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2021 voor de tiende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar achttiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #Aanhetwerk

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden