Grifttunnel in Elst-Noord op 1 november open voor verkeer

Grifttunnel bijna open
Grifttunnel bijna open
Foto: Elst Noord Spoorkruisingen

Elst – De Grifttunnel in de Rijksweg-Noord in Elst gaat maandagmiddag 1 november open voor alle verkeer. In augustus 2020 werd de spoorwegovergang aan de 1e Weteringsewal al vervangen door het viaduct Dijkakkers.

Daarmee is het drukke spoortraject Arnhem-Nijmegen helemaal overwegvrij geworden. Weg- en treinverkeer kruisen elkaar niet meer gelijkvloers, waardoor er geen risico meer is op aanrijdingen. Daarnaast kan het verkeer beter doorstromen.

Rondleidingen voor omwonenden

Om de opening te vieren organiseert de gemeente donderdag 28 en vrijdag 29 oktober voor omwonenden rondleidingen door de tunnel. Daar is veel animo voor: al binnen 3 dagen was het aantal beschikbare plekken op donderdag volgeboekt. Reden voor de gemeente om extra rondleidingen op vrijdag aan te bieden.

Trots op resultaat

Wethouder Wijnte Hol van verkeer:

“Met dit complexe project hebben we de veilige doorstroming in Elst flink verbeterd, Dit alles in goede samenwerking, binnen budget en mooi op tijd. Ik ben trots op wat alle betrokkenen hier samen hebben gepresteerd.”

Projectmanager Dennis van den Bos van de gemeente: “Door de ambities van gemeente en ProRail werd het project een flinke uitdaging met: de realisatie van twee ongelijkvloerse spoorkruisingen, het opheffen van twee private overwegen met alternatieve agrarische ontsluiting, minder geluidshinder van het spoor, een nieuwe schoolfietsroute, een nieuwe weg, een nieuwe parallelweg, vijf vernieuwde kruisingen, een klein nieuw park, het eerste deel van een veilig fietspad langs de Linge en een retentievijver met natuurvriendelijke oevers. Na ongeveer 2,5 jaar voorbereiding en 2,5 jaar uitvoering ben ik erg blij met het resultaat. Hier kan de gemeente weer enkele tientallen jaren mee vooruit.”

ProRail tevreden over samenwerking

ProRail is erg tevreden over de samenwerking met gemeente en andere betrokken partijen. Projectmanager Rudi van der Borgt van ProRail: “We hebben met alle partijen echt een mooi eindresultaat bereikt. Ik ben ook blij dat het goed gelukt is hier ‘werk met werk’ te maken. Door tegelijk met dit project ook onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, een geluidsschermdeel uit het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) te bouwen en twee particuliere overwegen tussen Rijksweg Noord en de 1e Weteringsewal te saneren, zijn kosten bespaard en is er minder reizigershinder ontstaan. Mooi voorbeeld van een integrale aanpak.”

Veilige spoorwegovergangen

De werkzaamheden aan de spoorwegovergangen en omliggende wegen begonnen in juli 2019. De realisatie is een samenwerking tussen gemeente Overbetuwe, ProRail en de aannemers Heijmans, Strukton en Mobilis-Hegeman. Het hele project kostte bijna 30 miljoen euro en werd gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Gelderland en de gemeente.

Het ministerie en ProRail zijn al jaren in heel Nederland bezig om spoorwegovergangen veiliger te maken. Het stuk tussen Arnhem-Nijmegen is een van de drukst bereden spoortrajecten van Nederland. Er passeren 24 treinen per uur. De spoorwegovergangen in Elst waren daardoor vaak gesloten, wat leidde tot lange wachttijden voor hulpdiensten en ander wegverkeer en de nodige hinder voor omwonenden.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen