Aandacht voor werving van pleegouders in week van de pleegzorg

Foto: Overbetuwe Nieuws

Aandacht voor pleegzorg, waardering voor de inzet van pleegouders en het werven van nieuwe pleegouders. Met dat doel wordt in de week van 3 tot en met 10 november de jaarlijks terugkerende ‘week van de pleegzorg’ georganiseerd.

Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig, voor de pleegkinderen van nu maar ook die van de toekomst. Pleegzorg valt onder de Jeugdwet en is daarmee sinds 2015 een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Volgens de Jeugdwet moeten kinderen bij uithuisplaatsing zo thuis mogelijk worden opgevangen. Pleegzorg is daarom een belangrijke vorm van jeugdhulp voor gemeenten.

Gemeenten kunnen pleegzorg inzetten als noodmiddel (bijvoorbeeld bij een uithuisplaatsing), maar ook preventief om te zorgen dat kinderen uiteindelijk weer thuis kunnen wonen. Begin dit jaar waren er in Nederland ruim 19.000 pleegkinderen.

‘De taart van Samantha’

In de regio Gelderland-midden zoeken we op dit moment ruim 20 pleeggezinnen voor de (tijdelijke) opvang van kinderen. Wethouder Rob Engels van Overbetuwe benadrukt hoe belangrijk het is om voldoende pleegouders te hebben:

“Die 20 pleegouders hebben we nu echt nodig, maar ook op lange termijn blijft de zoektocht naar pleegouders heel belangrijk. Het is een
vorm van zorg die het dichts mogelijk bij ‘thuis’ komt en die we als eerste willen inzetten als een kind of gezin het moeilijk heeft.”

Engels ging in gesprek met Samantha, zelf pleegkind, om te horen wat haar ervaringen zijn. Samen bakten zij een heerlijke taart om Samantha’s pleegmoeder in het zonnetje te zetten. Intussen praten ze over hoe het is om op te groeien in een pleeggezin. Het werd een mooi en open gesprek, dat hopelijk anderen inspireert om ook pleegouder te worden.

Werven en waardering

Tijdens de week van de pleegzorg willen gemeenten nieuwe pleegouders werven, maar ook hun waardering uitspreken voor pleegouders die zich met hart en ziel inzetten voor kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. In de gemeenten Arnhem, Duiven, Doesburg, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar samen zijn ruim driehonderd pleeggezinnen actief. Samen vestigen deze de aandacht op het bijzondere werk dat pleeggezinnen doen, maar waarvan deze zelf vaak vinden dat het heel vanzelfsprekend is.

Tekort aan pleegouders

De pleeggezinnen in Centraal Gelderland ontvangen begeleiding en ondersteuning via de professionele organisaties voor pleegzorg zoals Entrea Lindenhout, William Schrikker Gezinsvormen, Pactum en Loofles. Op dit moment is er een groot tekort aan nieuwe pleegouders in de regio. Samen met de pleegzorgorganisaties vragen gemeenten aandacht voor pleegzorg om zo inwoners te inspireren en na te gaan of het pleegouderschap ook iets voor hen zou kunnen zijn.

De acties van de samenwerkende gemeenten en pleegzorgorganisaties wordt ondersteund door de campagne ‘Openjewereld.nu’. Via Open je Wereld kunnen mensen een informatiepakket opvragen over de mogelijkheden van pleegzorg.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen