Gemeente laat graven van Molukse KNIL-militairen in Overbetuwe inventariseren

Foto: Clker-Free-Vector-Images

De gemeente gaat een overzicht maken van alle graven van voormalige Molukse KNIL-militairen in Overbetuwe. Dat gebeurt in overleg met de Molukse gemeenschap in Overbetuwe. De gemeente komt daarna met een voorstel voor de toekomst van deze graven.

In 2021 is het 70 jaar geleden dat voormalige Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen in Nederland aankwamen. In eerste instantie zou dat een tijdelijk verblijf zijn, maar uiteindelijk konden de Molukkers niet meer terugkeren. Overbetuwe is een van de gemeenten in Nederland met een Molukse gemeenschap.
Naar aanleiding van de herdenking hebben Molukse organisaties Nederlandse gemeenten gevraagd om de grafrechten van graven van de voormalige Molukse KNIL-militairen vrij te geven. Ook de gemeente Overbetuwe heeft dit verzoek gekregen.

Erkenning

Het college van B&W heeft nu besloten om te gaan onderzoeken om hoeveel en welke graven het gaat, en om daarna met een voorstel te komen. Het college ziet deze stap als onderdeel van de erkenning van het leed dat de Molukse gemeenschap in Nederland destijds is aangedaan. Eerder dit jaar sloot de burgemeester zich ook al aan bij de oproep van 100 burgemeesters hiertoe.

De Molukse Wijkraad heeft al een eerste inventarisatie aangeleverd van 67 graven van Molukse KNIL-militairen in de gemeente Overbetuwe. De gemeente gaat over het vervolgonderzoek in gesprek met een vertegenwoordiging van de Molukse Kerk, Stichting Maluku Elst en de Molukse Wijkraad. Voor het uiteindelijke voorstel over hoe om te gaan met de graven, worden daarnaast ook de nabestaanden van de Molukse KNIL-militairen benaderd.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen