GGD: komende week 1 miljoen prikken en streven is 1,5 miljoen

Met een vaccin al voldoende beschermt
Foto: Angelo Esslinger via Pixabay

De GGD’en willen komende week zo’n 1 miljoen mensen vaccineren tegen het coronavirus. Alles wordt ingezet op de boostercampagne, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. “We groeien daarna door naar 1,5 miljoen prikken per week”.

Ongeveer 280.000 mensen boven de 60 jaar hebben een prikafspraak gemaakt in het nieuwe jaar. De GGD wil zoveel mogelijk afspraken verzetten om deze groep mensen nog vóór de jaarwisseling te boosteren. Komende week sturen de GGD’en een sms met instructies naar de mensen waarvoor plek vrijkomt. Het zal mogelijk niet voor alle mensen lukken de afspraak te verzetten.

De GGD’en willen volgens de woordvoerder aan alle kanten, op zowel lokaal en regionaal niveau, uitbreiden om zoveel mogelijk vaccins te zetten. “Iedere dag komen er extra prikkers bij en locaties bij”, zegt de woordvoerder van de koepelorganisatie. Ook de openingstijden worden verruimd.

Wel of geen wachttijd na boosterprik

De woordvoerder van de GGD-organisaties kan nog niet ingaan op het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om te onderzoeken of het kwartiertje wachttijd na de boosterprik kan verdwijnen. Deze ‘observatietijd’ is bedoeld om te zien of mensen allergisch reageren op de prik. Het schrappen ervan kan mogelijk de doorstroming in de vaccinatiestraten bevorderen. “De wachttijd na het krijgen van een vaccin is een medisch onderdeel van het vaccinatiebeleid. Dat is aan RIVM, de GGD zorgt voor de uitvoering ervan. We zullen wachten op verdere besluitvorming. We horen de signalen, maar het is aan het RIVM om dit in te passen”, aldus de zegsman van GGD GHOR Nederland.

In de wachtruimten van de diverse vaccinatiestraten houden vooral EHBO’ers toezicht. Het Rode Kruis zet nu ongeveer 1700 mensen in voor de GGD. Een woordvoerster van het Rode Kruis zegt dat er nog zo’n vierhonderd in de sollicitatieprocedure zitten. Het Rode Kruis deed vrijdag een oproep aan bedrijfshulpverleners (bhv’ers) om te helpen bij het houden van toezicht op mensen die net hun inenting hebben gehad.

Boostervaccinatie

Alle mensen van 60 jaar en ouder kunnen een boostervaccinatie tegen corona krijgen. Je wordt hiervoor opgeroepen of uitgenodigd. Bijvoorbeeld op basis van jouw leeftijd of vanwege het werk dat je doet. Op dit moment zijn alle mensen aan de beurt die zijn geboren in of voor 1962 en minimaal 3 maanden geleden de laatste vaccinatie of coronabesmetting hebben gehad. Een afspraak voor jouw boostervaccinatie maak je online via het portaal (met een DigiD).

Als je al een uitnodigingsbrief van het RIVM hebt ontvangen, dan kun je ook telefonisch een afspraak maken. Bel daarvoor het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer. Het telefoonnummer staat in jouw uitnodiging. Let op: maak de afspraak bij voorkeur online, zo voorkom je wachttijden voor jezelf en anderen.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen