Lezing over ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ door Marithaime

Foto: Uitgeverij Van Tilt

Elst – Historische Vereniging Marithaime verzorgt op woensdag 16 februari de lezing ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ in Het Wapen van Elst. De schrijvers van het gelijknamige boek Paul Thissen en Paul Klinkenberg vertellen meer over de plunderingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Het begint om 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van Marithaime. Voor niet-leden vragen ze een bijdrage van € 5,-. Eerste kop koffie/thee is gratis.

Paul Klinkenberg is coördinator van de Werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog binnen de AWN-afdeling Nijmegen. Hij heeft zich onderscheiden met studies over de Tweede Wereldoorlog in de regio en de sporen daarvan in het landschap. Paul Thissen is gepromoveerd als historisch geograaf en is werkzaam bij de provincie Gelderland als programmaleider Erfgoed.

Bezet, bevrijd & geplunderd

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen leidt tot een onthutsende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken.

Ook in het bevrijde deel van Overbetuwe, waar de bevolking geëvacueerd was, trad dit verschijnsel op. Wat bezielde deze militairen? En waarom werd er nauwelijks tegen hen opgetreden? Bezet, bevrijd & geplunderd toont de bijzondere situatie in de regio Nijmegen, een militaire zone waar het oorlogsfront maandenlang dwars doorheen liep en waar tienduizenden militairen samengepakt leefden onder barre omstandigheden. Sommige militairen stalen goederen uit noodzaak, anderen uit zelfverrijking of simpelweg als ontlading. Na de oorlog kreeg plundering weinig aandacht, want dat paste niet in ons beeld van heroïsche bevrijders. Nu, driekwart eeuw later, is het tijd om deze donkere kant van de bevrijding eindelijk te belichten.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen