Veel lof voor burgerkracht tijdens viering Dorpendeal Heteren

Heteren – Vertegenwoordigers van provincie Gelderland, gemeente Overbetuwe, Dorpsraad Heteren, stichting Hart van Heteren, stichting Open voor Jou en de Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid kwamen vrijdag 25 februari samen om de Dorpendeal te vieren. De bedoeling was dit vorig jaar al te doen, maar dat kon toen door corona niet doorgaan.

Namens de provincie was onder meer gedeputeerde Peter van ‘t Hoog aanwezig, verantwoordelijk voor onder andere leefbaarheid en inclusiviteit. Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder wass erbij vanuit zijn portefeuille leefbaarheid kernen

Nieuwe dorpshart

Inwoners van Heteren namen begin vorig jaar het initiatief om in gesprek te gaan met de provincie over de  mogelijkheden van een tweede dorpendeal in Overbetuwe. Het doel van de dorpendeal is om samen met alle betrokken partijen te komen tot een meer leefbaar en inclusief dorp. Stichting Hart van Heteren, Dorpsraad Heteren, de Stichting Open voor Jou en de bibliotheek werken samen met de gemeente om dit te bereiken. Hiervoor realiseren zij een Hart van Heteren en een Huiskamer van Heteren waar men zorg  draagt voor elkaar en waar iedereen die dat wil een plek kan vinden.

De bouw van het nieuwe dorpshart ging in september vorig jaar van start en wordt naar verwachting in het laatste kwartaal dit jaar opgeleverd. De gemeente faciliteert en werkt waar mogelijk samen, zodat het dorp zijn initiatief met de daarbij  behorende activiteiten kan realiseren. De provincie vindt de verbondenheid in leefgemeenschappen van groot belang en stimuleert dergelijke initiatieven en samenwerkingsverbanden door subsidie te verstrekken.

dorpendealLucratieve samenwerking

Alle betrokkenen vinden het bijzonder dat de inwoners van het dorp de stuwende kracht zijn geweest van het nieuwe dorpshart. Zij kwamen met ideeën, initiatieven en bleven vastberaden doorgaan ondanks vele tegenslagen met het resultaat dat nu gerealiseerd wordt. De groep vrijwilligers hebben een heel concreet doel voor ogen gehad en dat met heel veel passie en bevlogenheid voor elkaar gekregen. De aanzet was 34 jaar geleden en nadert nu de voltooiing.

Wethouder Dimitri was onder de indruk van de bevlogenheid en betrokkenheid en professionaliteit waarmee ze bezig waren om het Hart van Heteren van de grond te krijgen. De ontmoetingsfunctie en levendigheid paste heel mooi in de mogelijkheid om de dorpendeals af te sluiten, omdat ze dan heel goed kunnen passen bij wat er in de samenleving leeft. Niet aansluiten vanuit wat de gemeente of provincie willen, maar wat de wensen zijn vanuit het dorp zelf. Overheidsparticipatie bij burgerinitiatief in plaats van andersom.

dorpendealHeteren voorbeeld

Heteren dient als voorbeeld voor andere kernen en wijken in Overbetuwe om te laten zien wat inzet van inwoners mogelijk maakt voor de leefbaarheid van kleine dorpen en wijken. Niet vanuit hokjes of systemen of domeinen opgebouwd, maar vanuit de kracht van de mens dat wordt benut om een mooi geheel ervan te maken.

Er zijn inmiddels 155 donateurs en 75 vrijwilligers voor de huiskamer. Nieuwe evenementen staan in de planning en er zijn veel donaties gedaan vanuit lokale ondernemers. Inwoners gaven veel positieve reacties en ze kunnen niet wachten totdat het eindelijk zover is. Het is ook een project geweest waarin nieuwe inzichten zijn ontstaan. De realisatie van BIZ waarbij diverse ondernemers betrokken zijn geweest. Iedere ondernemer draagt zijn of haar steentje bij. Er is beroep gedaan op verschillende fondsen en vrijwilligers zijn langs deuren gegaan voor donateurs. Ondanks de complexiteit is de samenwerking bijzonder goed verlopen.

Wat is een dorpendeal?

De provincie omschrijft een dorpendeal als volgt: “In een Dorpendeal maken Gelderse inwoners, gemeenten, ondernemers, maatschappelijke organisaties en provincie Gelderland nieuwe  samenwerkingsafspraken om te werken aan de (sociale) verbondenheid van een wijk of dorp. Een Dorpendeal komt tot stand op basis van een lokaal initiatief. Het is een middel om in de toekomst verdergaande uitvoeringsafspraken te maken. Er is ruimte om zelf invulling te geven aan het te bereiken doel, waarbij het versterken van de sociale cohesie in een wijk of dorp centraal staat.”

Besluit en financiering

Burgemeester en wethouders van Overbetuwe stemden in juli vorig jaar in met deelname aan de Dorpendeal in Heteren. Provincie en gemeente werken ook in Slijk-Ewijk mee aan een dorpendeal. De provincie heeft een subsidie van 310.000 euro beschikbaar gesteld voor de dorpendeal Heteren. Voorwaarde voor deze subsidie was dat het dorp zorgde voor cofinanciering van een zelfde bedrag. Dit is gelukt door fondswerving, bijdragen van inwoners, ondernemers, bibliotheek en gemeente.

dorpendeal
De verschillende partijen zorgen voor een samenhangend geheel

Onderdeel van de Dorpendeal zijn:

Huiskamer van Heteren 

Deze geeft plek aan een bibliotheek en een ontmoetingsruimte waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten.  Doel is levendigheid, bedrijvigheid en verbindingen te stimuleren en kansen te creëren voor mensen met  een afstand tot de maatschappij.

Een uitnodigend ingerichte buitenruimte: het Dorpsplein met een carillon en een fontein. Het is de bedoeling dat het plein een levendige plek wordt waar iedere maand activiteiten worden georganiseerd voor het hele dorp.

Relatie met Hart van Heteren 

Hart van Heteren was een lopend project, maar door de bijzondere samenwerking van dorp, projectontwikkelaar en gemeente kon dit uiteindelijk doorgaan. De elementen van de Dorpendeal maken deel uit van Hart van Heteren, maar gaan veel meer over het sociale, de verbinding, eigenaarschap van het  dorp.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Dossier: Hart van Heteren
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen