D66 en VVD in gesprek met bewoners over windmolens

Arie D66 en Peter VVD
Arie D66 en Peter VVD
Foto: Overbetuwe Nieuws

Zetten – Arie van Noordwijk (D66) en Peter de Waard (VVD) zijn met twee inwoners van Zetten in gesprek gegaan over de windmolens die langs de A15 zouden komen als het aan initiatiefnemers had gelegen.

Peter de WaardPeter de Waard

Marcel woont aan de rand van Zetten en zou zich op de gepland windmolens krijgen. Hij nodigde Peter de Waard uit om over het gevaar en de effecten van de windturbines te praten, die zo dicht op woningen zouden komen te staan. Hij maakt zich vooral zorgen over de gevaren voor de gezondheid voor de mensen die in de buurt van windmolens wonen. Daar zou hij en zijn gezin ook bij zitten.

VVD heeft zich vanaf het begin uitgesproken tegen windmolens langs de A15 tussen Zetten en Dodewaard. Zij zien ze liever bij Park 15 komen, bij Oosterhout. Daar waren jaren geleden zo’n 8 windmolens gepland waarvan er 4 aan de Nijmeegse kant zijn gerealiseerd. De afgekeurde windmolens mogen er wat VVD betreft nog geplaatst worden. Eventueel nog 2 windmolens aan de zuidkant tussen Herveld/Andelst en Dodewaard mits deze aan de normen voldoen.

Windmolens plaatsen waar de meeste wind is

Peter vindt het bedenkelijk dat er windmolens zouden komen op de plek in Nederland waar het het minste waait en dat is Gelderland. Dan zou in onze gemeente het logischer zijn om meer zonneparken neer te zetten. Hij ziet liever dat er gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke bronnen die aanwezig zijn zoals waterkracht bij de stuw bij Driel. In de verkiezingsprogramma van de VVD staat dat ze de klimaatdoelstellingen van 2030 willen respecteren maar wel op een manier die past bij het betreffende gebied. De ambitie van de VVD voor woningbouw past niet bij de windmolens die langs de A15 bij Zetten zouden komen.

Er zijn drie punten die voor de VVD belangrijk zijn: als eerste de 2 windmolens aan de zuidkant, als tweede dat de grondpositie niet bepalend mag zijn en als laatste een goede participatie. De transitie naar duurzame energie moet op een verantwoorde manier gebeuren. De windmolens blijven voorlopig in de ijskast staan.

Arie van Noordwijk

Arie zat tegenover Roeland die, als de windmolens geplaatst worden, uitzicht op het windpark krijgt. Roeland bekende dat hij met pijn in zijn hart tegen de windmolens heeft gestemd, ondanks dat hij zich erg bewust is van het milieu. Hij doet zijn best om zijn carbon footprint laag te houden. Daarvoor is hij zelfs veganist geworden. Hij maakt zich zorgen over dat hij ’s nachts wakker ligt van een lage bromtoon. Hij is niet de enige die daarvan uit zijn slaap wordt gehouden. Niemand weet waar de lage toon vandaan komt. Windmolens produceren ook geluid en naast de horizonvervuiling, waardevermindering van woningen in de buurt, slagschaduw en mogelijke gezondheidsschade is dat onacceptabel voor hem. Het effect van windturbines is pas echt merkbaar als ze er staan en dan worden ze niet meer weggehaald, behalve om nog grotere neer te zetten.

windmolen

Windmolens op andere plekken

In het programma van D66 is te lezen dat de huidige plannen voor windmolens niet door kunnen gaan. Arie legt uit dat er wind op land wel noodzakelijk is, wind op zee is te kostbaar om dat er grote investeringen nodig zijn om de energie te transporteren. Hij is het ermee eens dat de locatie van de windturbines in het plan van het windpark ongelukkig is gekozen. Hij ziet deze eerder op het stuk land van landgoed Hemmen en langs de A50 bij Heteren. Daar waar weinig mensen wonen en er last van kunnen hebben. Ook is hij voor alternatieven, zoals 20 kleine windmolens in plaats van 8 grote.

Gemeente Overbetuwe heeft belang in de Regionale Energiestrategie (RES). Haar rol bij de participatie kan beter en deze niet alleen aan de initiatiefnemers overlaten. Volgens Arie moeten ze eerst de landelijke normen van windenergie afwachten. Hij sluit niet uit dat er windmolens mogelijk zijn, indien er in een vroeg stadium wordt begonnen met participatie in ruim opgezet gebied met inwoners. Daarbij de plannen laten zien en goed uitleggen wat de bedoeling is. Daarna moet bekeken worden wat mensen acceptabel vinden en wat niet. Nadelige effecten kunnen compenseren zodat mensen erop vooruit gaan.

Geen windmolens

Voorlopig komen er geen windturbines langs de A15 tussen Zetten en Dodewaard. Om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 moet er wel iets aan duurzame energie worden gedaan. Of het nu waterkracht, waterstof-, zonne- of zelfs kernenergie gaat worden is nog niet te overzien. De mogelijkheden staan nog open. Als de landelijke normen voor windmolens worden aangepast dan komen deze waarschijnlijk niet langs de A15 bij Zetten te staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen