Gebouwen Pactum Zetten mogelijk geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen 

Foto: Overbetuwe Nieuws

Zetten – Drie gebouwen van jeugdzorginstelling Pactum lijken geschikt om Oekraïense vluchtelingen voor langere tijd op te vangen. De gemeente Overbetuwe onderzoekt de mogelijkheden nu samen met Pactum (voorheen de O.G. Heldringstichting).

Net als alle gemeenten in Nederland zoekt Overbetuwe naar verschillende geschikte  locaties om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Op dit moment is de Wanmolen in  Zetten voor 6 weken ingericht voor kortdurende crisisnoodopvang. Daarnaast zijn er ook  locaties nodig waar de vluchtelingen voor langere tijd kunnen blijven.

Drie leegstaande gebouwen 

Op het terrein van de Zettense vestiging van Pactum staan drie gebouwen leeg. Deze  gebouwen zijn waarschijnlijk met beperkte aanpassingen geschikt te maken voor tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. In totaal zouden hier ongeveer 108 mensen kunnen wonen. Het is nog niet zeker of de gebouwen inderdaad gebruikt gaan  worden voor opvang. Als het gebeurt, dan is dat in ieder geval pas nadat de tijdelijke  noodopvanglocatie in de Wanmolen in Zetten is gesloten, dus na 11 mei.

Overbetuwe bekijkt nu met Pactum of het mogelijk is de gebouwen een half jaar te gebruiken voor opvang, met mogelijk een verlenging. Hoe lang de opvang van Oekraïense vluchtelingen nodig zou zijn, is nog niet bekend. Dat hangt onder meer af van de ontwikkelingen in Oekraïne en van het totale aanbod aan opvangplaatsen in Nederland. Wel zou het dan zo zijn dat dezelfde mensen langere tijd blijven, dus geen wisselende groepen zoals in de Wanmolen. Met Pactum bespreekt de gemeente vanzelfsprekend ook wat de komst van vluchtelingen op het terrein zou betekenen voor de zorg voor de jongeren van de jeugdzorginstelling, en omgekeerd.

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen