Ontwikkelingsvisie Hart van Oosterhout realiseren met subsidies

Foto: Overbetuwe Nieuws

Oosterhout – De gemeenteraad besloot op 15 februari 2022 hoe ze het Hart van Oosterhout gaan inrichten. Ze willen gebruikmaken van subsidies, zoals de Erfgoed Deal, om de plannen mogelijk te maken.

Ontwikkelingsvisie vastgesteld

De gemeenteraad van Overbetuwe heeft op 15 februari 2022 de ontwikkelvisie voor Hart van Oosterhout vastgesteld. Ook heeft de raad een besluit genomen over de verplaatsing van dorpshuis De Schakel naar de Leonarduskerk en de aanbouw van een nieuwe gymzaal.

Om de plannen te realiseren is er nog een tekort van € 1.590.000. De gemeente onderzoekt of ze dit geld kunnen binnenhalen via subsidies en landelijke regelingen, zoals de Erfgoed Deal. Dit is een samenwerking tussen Rijk, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties. Lukt het niet om dit hele bedrag binnen te halen? Dan leggen ze later dit jaar aan de gemeenteraad een nieuw voorstel voor over de financiering, voordat ze starten met de verplaatsing van De Schakel.

Nieuwe aanvraag Erfgoed Deal

Erfgoed Deal heeft de eerste aanvraag voor een subsidie van € 700.000 afgewezen. De gemeente heeft hierover op 29 maart 2022 een gesprek met ze gehad. Erfgoed Deal waardeert de aanpak die de gemeente gekozen heeft: ze koppelen een verbetering van de leefomgeving aan het versterken van de erfgoedwaarden van het dorp.

Een nieuwe aanvraag lijkt kansrijk als ze het plan van aanpak aanpassen. Dat gaan ze zo doen:

  • Een beeldkwaliteitsplan. Dit beschrijft uitstraling en beeld van de bouw, denk aan hoogte, techniek, soort gevels en materialen.
  • Een ontwerp voor een passende samenvoeging van kerk en nieuwe gymzaal. Daarbij blijft de monumentale waarde van de kerk behouden.

Samenwerking met De Schakel

De gemeenteraad wil dat de gemeente extra inzet op:

  • Ondersteuning van het bestuur van dorpshuis De Schakel. Zo kunnen zij de benodigde kennis opdoen om mee te denken over het beheer van het nieuwe dorpshuis.
  • Contact met bestuur en gebruikers van het dorpshuis om eventuele bezwaren van gebruikers te bespreken en samen te zoeken naar mogelijke oplossingen.

In maart 2022 heeft de gemeente gesprekken gehad met het bestuur van De Schakel. Ze hebben afspraken gemaakt over hun samenwerking om te komen tot een gedragen verplaatsing van De Schakel naar de Leonarduskerk. De Schakel krijgt in mei een nieuw bestuur. Als dat er is, leggen ze de afspraken vast in een (intentie)overeenkomst. Ook sluiten ze een intentieovereenkomst met het Bisdom over de koop van de Leonarduskerk.

Planning

Gemeente Overbetuwe verplaatst De Schakel pas als zeker is dat de subsidie van Erfgoed Deal doorgaat. Als voorbereiding zetten ze de komende maanden al wel de volgende acties in gang:

  • Ontwerp voor passende samenvoeging van kerk en nieuwe gymzaal.
  • Beeldkwaliteitsplan maken.
  • Koopovereenkomst Leonarduskerk opstellen.
  • Intentieovereenkomst De Schakel opstellen.
  • Subsidies aanvragen, zoals de Erfgoed Deal.
  • Het streven is deze acties half mei 2022 te hebben afgerond.

In het 3e kwartaal van dit jaar informeert gemeente Overbetuwe de gemeenteraad over de stand van zaken. Hebben ze de benodigde gelden dan nog niet of niet volledig binnen? Dan leggen ze een nieuw voorstel aan de raad voor over de financiering. Pas als de raad daarmee akkoord gaat, starten ze met de verplaatsing van De Schakel naar de kerk en aanbouw van de gymzaal.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen