Zwerfafval opgehaald, Zetten is weer een stuk schoner

Zetten – Met ruim tien man ging de zwerfafvalbrigade op pad om het dorp schoner te maken. Gekleed in een oranje veiligheidshesje en gewapend met vuilniszakken, grijpers en PBM’s zwermden de vrijwilligers uit om de rotzooi die anderen lieten liggen op te ruimen.

De straten in de dorpskern, de omliggende wijken en zelfs het station zijn weer een stuk schoner geworden. Het is dankbaar werk, dat wel. Er zijn zeker twaalf zakken afval opgehaald. Deze worden door de gemeente gratis naar de milieu straat gebracht.

Gezellig samen op pad

Naast de overwegend mannelijke deelnemers namen ook drie dames een deel voor hun rekening. Vrolijk kletsend, soms mopperend, liepen ze aan beide kanten van de straten. Voor Wilja en Petra was het de eerste keer dat ze meededen. Nelleke loopt vaker mee en vertelde dat ze meedoet omdat ze haar steentje wil bijdragen aan een schoner milieu en zo aan een betere wereld. Ze verbaast zich vaak over de troep die mensen achterlaten.

“Het zou niet nodig moeten zijn dat wij dit voor ze opruimen maar het is niet anders. Als wij het niet doen dan blijft het liggen en hebben mensen en dieren er last van.”

Vooral op de plekken waar hangjeugd vaak te vinden is ligt veel zwerfafval. Van ballonnen, bekers, chips- en snoepzakken tot heel veel kapotte flessen. De glasscherven zijn bijna niet op te ruimen met de grijpstok, want ook worden er handschoenen gedragen, met de hand worden de gevaarlijke scherven niet opgeruimd. Ook peuken worden vaak overgeslagen, omdat het tijdrovend is om deze allemaal op te pakken.

Bolderkarren gezocht

Zolang mensen afval achterlaten blijft de zwerfafvalbrigade doorgaan ruimen. Want rotzooi trekt rotzooi aan. Het is fijn om te zien hoe schoon Zetten en omgeving weer is. Tot de volgende ronde. De zwerfafvalbrigade gaat regelmatig op pad. Ze kunnen nog wel wat hulp gebruiken van nieuwe vrijwilligers. Je mag alleen op pad of in een groep. Waar ze ook blij van worden als ze gebruik kunnen maken van zoiets als een bolderkar om de zware zakken in mee te kunnen nemen. Heb jij er nog een staan die je niet gebruikt? Laat het Overbetuwe Nieuws weten! Dan zorgen wij dat deze bij de zwerfafvalbrigade terecht komt!

Lees ook: Doe ook mee aan de zwerfafval-opruim-ochtend in en om Zetten

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen