Dit hebben Gelderlanders over voor een hoger salaris

Foto: Alexandr Podvalny via Pixabay

De huizenprijzen rijzen in Nederland de pan uit en het modale salaris stijgt niet hard genoeg mee om dit bij te kunnen benen. Momenteel is een huis kopen voor veel inwoners van Gelderland daarom een moeilijke opgave.

Nationale Vacaturebank ondervroeg Nederlanders naar de acties die zij willen ondernemen om tóch een koophuis te kunnen bemachtigen. Overwegen zij te switchen van werkgever, of denken ze er zelfs aan om te verhuizen naar een regio met meer betaalbare woningen?

huizenprijzenThuiswerken

Gelderlanders willen met name een opleiding volgen om meer te verdienen (36,1 procent). Ook is een op de drie Gelderlanders bereid te veranderen van werkgever voor een hoger inkomen. Dit en meer blijkt uit onderzoek onder bijna 1.500 Nederlanders, uitgevoerd door Nationale Vacaturebank in samenwerking met Panel Inzicht.

Krapte op de arbeidsmarkt: dat betekent een betere positie voor werknemers, bijvoorbeeld om een hoger salaris te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat Gelderlanders het vaakst van alle Nederlanders bereid zijn om thuiswerkdagen op te geven als ze hierdoor extra betaald krijgen (11,3 procent). Landelijk gezien zou 8,8 procent het thuiswerken opgeven voor meer inkomen.

Hoger salaris

Voor een hoger salaris zijn Gelderlanders vooral bereid tot:

  • Een opleiding volgen (36,1%)
  • Veranderen van werkgever (34,0%)
  • Onderhandelen over salaris (27,8%)
  • Meer uren werken (17,5%)
  • Minder flexibiliteit in werktijden (12,4%)

27,8 procent van de Gelderlanders is niet bereid om actie te ondernemen om een hoger salaris af te dwingen.

huizenprijzenHuizenprijzen reden om van baan te wisselen

De huidige hoge huizenprijzen lijken van invloed op de arbeidsmarkt. Voor 24,7% van de Gelderlanders is de krappe huizenmarkt namelijk een reden om van baan te wisselen. Dit ligt lager dan het landelijke gemiddelde van 27,7 procent.

Vooral onder Nederlandse jongeren is dit percentage hoog: 37,8% van de 18- tot 34-jarigen geeft aan dat de huizenprijzen invloed hebben op hun keuze een andere baan te zoeken, tegenover 20,3 procent van de 50- tot 64-jarigen.

huizenprijzenHuizenprijzen per gemeente in 2021

De gemiddeld verkoopprijs verschilt sterk per provincie: in de ene regio zijn woningen simpelweg goedkoper dan in de andere. De gemiddelde huizenprijs varieerde in 2021 van € 284.000 in Groningen tot wel € 490.000 in Noord-Holland. Op gemeenteniveau zijn de verschillen uiteraard nog groter. In gemeente Overbetuwe is de gemiddelde verkoopprijs € 422.478 wat hoger ligt dan in Neder-Betuwe ( € 397.559), Lingewaard ( € 309.277), Wageningen ( € 403.316) en zelfs Arnhem ( € 344.738) en Nijmegen ( € 364.849). Als je een woning zoekt in Renkum reken dan op nog hogere huizenprijzen want liggen gemiddeld op € 478.445.

Bron: Vacature Bank

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen en dat is onder andere goed voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen