Sportraad: laat kinderen plezier hebben in sporten

Foto:

Kinderen hoeven niet perse te presteren als ze sporten. Plezier en veiligheid zijn minstens zo belangrijk. Als dat op orde is, is de kans groot “dat ze een leven lang met plezier sporten en bewegen”, zei de Nederlandse Sportraad woensdag in een advies aan sportminister Conny Helder.

De raad adviseert de minister om ervoor te zorgen dat kinderen in 2030 een “goed pedagogisch sportklimaat” hebben. Om dat te bereiken, zouden er minimale kwaliteitseisen moeten komen voor elke organisatie die kinderen laat sporten, of dat nou een club, een sportschool of een bedrijf is. Begeleiders zouden pedagogisch geschoold moeten worden, op kosten van de overheid. Ook zou een verklaring omtrent gedrag verplicht moeten worden.

Afhaken bij pubertijd

Voorzitter Michael van Praag, in het verleden voorman van voetbalbond KNVB en Ajax, zegt in een verklaring dat kinderen afhaken van sport als ze in de puberteit komen. “Dit gaat mij aan het hart, want met plezier sporten en bewegen is enorm belangrijk voor kinderen. En wie dat plezier van jongs af aan meekrijgt, heeft daar ook op latere leeftijd veel profijt van.”

Volgens de Sportraad staat presteren vaak nog voorop, en staat het kind “lang niet overal centraal”. Als dat wel gebeurt en kinderen de ruimte te krijgen om hun talenten te ontwikkelen, worden prestaties “geen doel op zich, maar een gevolg van de ontwikkeling van ieder kind”.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen