Gelderland en Overijssel helpen mkb met digitale innovatie

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Gelders gedeputeerde Helga Witjes presenteerde op 16 januari de European Digital Innovation Hub BOOST Robotics. Ondernemers krijgen daar snel toegang tot testfaciliteiten, kennisinstellingen, experts uit het netwerk en financierings- en internationaliseringsmogelijkheden.

Ondernemers inspireren en informeren

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) moet stappen zetten in digitalisering om duurzaam te worden en concurrerend te blijven. Andere Europese landen en de wereldeconomie staan ook niet stil. Als onderdeel van het Digital Europe Program wordt een netwerk van digitale innovatiehubs opgezet. Daaraan nemen alle regio’s van de Europese Unie deel. Een van die hubs is de European Digital Innovation Hub (EDIH) BOOST Robotics. Via die hub krijgen ondernemers snel toegang tot testfaciliteiten, kennisinstellingen, experts uit het partnernetwerk en financierings- en internationaliseringsmogelijkheden. Het doel is ondernemers in de industrie, zorg, agri en food – die aan het begin staan van digitaliseren of robotiseren – te inspireren en informeren.

Hulp en advies voor bedrijven

Nederland krijgt vijf industriële EDIH’s. Ondernemers kunnen bij EDIH BOOST Robotics terecht voor advies over kennis en vaardigheden, testfaciliteiten (test-before-invest), financiering en internationalisering. Bedrijven krijgen advies en begeleiding door innovatiemakelaars van onder andere Kennispoort Regio Zwolle, RCT Gelderland en Novel-T. Via deze makelaars krijgen ondernemers snel en gericht toegang tot testfaciliteiten. Zoals fieldlabs en skillslabs, kennisinstellingen, experts uit het netwerk van de partners van deze EDIH en financierings- en internationaliseringsmogelijkheden.

Mooie toekomst maakbedrijven

Provincies Overijssel en Gelderland vroegen met 15 consortiumpartners subsidie aan voor de EDIH bij de Europese Commissie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De komende 3 jaar wordt  € 6 miljoen subsidie beschikbaar gesteld door de Europese Unie (35%), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (35%) en de provincies Overijssel en Gelderland (samen 30%). Gedeputeerden Witjes en Van Hijum benadrukken dat de provincies Gelderland en Overijssel trots zijn op hun maakbedrijven. Ze zien een mooie toekomst voor deze bedrijven, omdat die kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals de productie van duurzaam en gezond voedsel en een gezond leven. Stappen zetten in digitalisering is noodzakelijk in Nederland. De arbeidsproductiviteit neemt hiermee toe en andere Europese landen en de wereldeconomie staan ook niet stil.

Partners

Voor EDIH BOOST Robotics werken de provincies Gelderland en Overijssel samen met ondernemersorganisaties, kennisinstellingen en intermediaire organisaties. Dat zijn Oost NL, FME, Koninklijke Metaalunie, Universiteit Twente, Wageningen University & Research, RCT Gelderland, Novel-T, Kennispoort Regio Zwolle, Hogeschool Windesheim, Hogeschool Saxion, HAN University of Applied Sciences, Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland (CIVON), Health Valley Netherlands, LAC Smart Welding Factory en Perron038 Zwolle.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen