112

Pas op voor de ‘Vriend-in-nood-fraude’

Foto: Pixabay

In de afgelopen periode hebben veel mensen gemerkt dat oplichters gebruikmaken van een sluwe truc, die bekendstaat als de ‘vriend-in-nood-fraude’, om hun slachtoffers geld afhandig te maken.

Deze fraudemethode heeft recentelijk een sterke opmars gemaakt, waardoor het belangrijk is om waakzaam te blijven en jezelf hiertegen te beschermen.

Wat is de ‘vriend-in-nood-fraude’?

De ‘vriend-in-nood-fraude’ is een listige oplichtingstactiek waarbij oplichters zich voordoen als bekende personen en je berichten sturen vanaf een vreemd telefoonnummer. Ze beweren zich in een noodsituatie te bevinden en vragen je om snel geld over te maken. De criminelen proberen je goodwill en haast tegen je te gebruiken om je te misleiden.

Hoe kun je je beschermen tegen deze fraude?

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze oplichting, volgen hier enkele belangrijke tips:

  1. Maak nooit zomaar geld over: Voordat je geld overmaakt, is het cruciaal om je twijfels uit te spreken en niet overhaast te handelen. Vertrouw niet blindelings op het bericht dat je ontvangt.
  2. Verifieer de identiteit van de afzender: Neem op een andere manier contact op met de vermeende bekende. Bel ze, stuur een bericht naar hun vertrouwde telefoonnummer of vraag om verdere details die alleen de echte persoon zou weten.
  3. Spreek de persoon persoonlijk: Als het verzoek om geld afkomstig is van een bekende, probeer dan de persoon in kwestie persoonlijk te spreken om de authenticiteit van hun claim te verifiëren.

Hulp bij online fraude

Indien je vragen hebt over online fraude of als je slachtoffer bent geworden van online oplichting, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Fraude Helpdesk. Zij kunnen je doorverwijzen naar de juiste instanties om je te ondersteunen en te adviseren. Je kunt de Fraude Helpdesk bereiken via de volgende kanalen:

Het is van het grootste belang dat we allemaal waakzaam blijven en voorzichtig zijn bij het reageren op verdachte verzoeken om geld, zelfs als ze afkomstig lijken te zijn van bekende personen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunnen we onszelf beschermen tegen de ‘vriend-in-nood-fraude’ en soortgelijke oplichtingspraktijken.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen