Lezing in de Haar Randwijk: de Betuwe tijdens de 2e wereldoorlog

Foto: Overbetuwe Nieuws

Randwijk – The Island 44-45 geeft op vrijdag 24 februari een lezing over de Betuwe tijdens de 2e wereldoorlog in MFA de Haar in Randwijk.

The Island, het verhaal van 198 dagen strijd in de Betuwe na Market Garden. Een strijd die in de hele Betuwe is gevoerd tijdens de 2e wereldoorlog. Maar liefst 198 dagen, waaronder de onderwaterzetting en de daartoe leidende evacuaties.

Strijd

Sept 44, wat het begin van de bevrijding zal moeten zijn, wordt echter geen feest. Het wordt een nachtmerrie, een grote teleurstelling. Het doel van het plan worden niet gehaald en de verliezen zijn enorm. De Over Betuwe is bevrijd, maar van bevrijdingsfeest is geen sprake. Integendeel, een lange periode van leed breekt aan, maar liefst 198 dagen strijd eer in het gebied van bevrijd kan worden gesproken. En dan komt er nog geen feest.

De bewoners zijn dan nog elders, veelal ver van huis en komen na de daadwerkelijke bevrijding vaak pas na weken of zelfs na maanden weer thuis. De deceptie bij thuiskomst is enorm. Het blijkt dat er ook dan niet veel te vieren is. Ze komen weliswaar in hun eigen omgeving, maar in een onherkenbaar verwoest gebied waar van huis en haard niet veel meer over is. Men heeft nu helemaal niets meer en de wederopbouw zal nog jaren gaan duren.

Deze avond zal Bauke Huisman de lezing verzorgen. Er zullen deze avond originele filmbeelden uit deze tijd getoond worden. De zaal gaat om 19.30 uur open en om 20.00 uur start de lezing. De toegang is gratis.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen