Herdenkingen en vieringen leren ons de waarde van vrijheid

The Islands Elst 2019
The Islands Elst 2019
Foto: Overbetuwe Nieuws

Gezien de vele gebeurtenissen in The Island is het begrijpelijk dat hier ook veel organisaties zijn die hier actief mee zijn. Herinneren, herdenken en beseffen om maar niet te vergeten. Om maar te begrijpen en tot inzicht te komen wat hier gebeurd is, wat de gevolgen waren en wat men kwijt was. Dan pas ga je zien wat je mist. Dan besef je wat het waard is. Dan weet je wat het is en ontstaat herkenning.

Door dieper inzicht ontstaat respect en waardering, meer tolerantie maar ook duidelijkheid in het stellen wat wel of niet kan, zonder weer door te slaan in te veel regels en wetten. Om te voorkomen dat weer zo iets gebeurd. Om te voorkomen dat weer zo veel leed, schade en ellende zal ontstaan. Ofwel, dat we mogen vieren dat we nu in veiligheid en vrijheid mogen leven.

4 en 5 mei

Tal van organisaties zijn jaarlijks in de weer om een bijdrage te leveren. 4-5 mei comités die herdenken. Oranje comités die vieren, dorpsverenigingen die hier iets aan doen. Maar in de gemeente Overbetuwe is dat wat minder intens. Begrijpelijk ook, want in 1945 was er niemand thuis om het te vieren, iedereen was immers geëvacueerd en elders, vaak ver van huis, ondergebracht. En bij terugkomst was er ook niets om te vieren. Alles was verwoest, kapot, leeggeroofd. De wederopbouw heeft nog vele jaren geduurd en heel veel zweet en tranen gekost. Het leed en verdriet heeft hier de overhand gekregen. De bevrijding roept derhalve andere herinneringen op dan dat men aan vieren gaat denken.

In de loop der jaren zijn er alsnog vele monumenten opgericht. Voorzichtig is het besef van vrijheid meer en meer naar boven gekomen. Mooie voorbeelden zijn “vliegers in het vuur” te Opheusden, de Vliegeniersboom te Angeren. De kapel en de Sherman op de Heuvel (Bemmel), het Dick Winters memorial te Schoonderlogt (Elst-Valburg) , het 101st Airborne monument te Heteren en natuurlijk de Poolse monumenten te Driel. Verder zijn er nog tal van monumenten op vaak bijzondere plaatsen of ter nagedachtenis aan de gevallenen.

Herdenkingen

Er zijn herdenkingen bij begraafplaatsen (Heteren- Slijk Ewijk- Dodewaard) kerkdiensten (Driel-Oosterhout- Bemmel) en herdenkingen van de evacuatie en het bombardement te Huissen (Exodus herdenking en wandelmars) oorlogsmusea zijn open (Heteren- Gendt) en een groot herinneringsweekend, The Island 44-45, gaat dit jaar plaats vinden bij Kasteel Doornenburg (1e week oktober). Niet alles vindt dus plaats rond 4-5 mei. OMG en de frontlinieperiode okt-nov 44, spreken meer voor zich en daar zijn dan ook veel activiteiten aan gekoppeld.

De waalcrossing bij Lent is als de herdenkingen in Normandië de aanzet tot de bevrijding van de Betuwe en het begin van vele gebeurtenissen. De periode erna tot aan 4-5 mei de uiteindelijke bevrijding is vol van bijzonderheden die niet vergeten mogen worden. De diverse historische verenigingen en organisaties schrijven artikelen over deze periode en publicaties worden uitgebracht. Allemaal om maar niet te vergeten en te vieren.

Jouw steun is hard nodig

Steun alstublieft deze organisaties. Breng een bezoekje aan de vele bezienswaardigheden, exposities, musea en activiteiten dicht bij jou in de buurt. Doneer aan de organisaties zodat zij hun werk kunnen blijven doen. Zodat de herinnering niet vergeten wordt, dat de erkenning blijft bestaan, dat de vrijheid een dieper inzicht is en dat het vieren niet iets vanzelfsprekend is.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen