Sympathieke boerenactie tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Een aantal agrariërs uit de gemeente Overbetuwe bedachten een leuke boerenactie om de aandacht te vragen voor de benarde positie waarin ze door de regering worden gedwongen. Deze keer geen blokkades door de boeren, maar ze deelden appels en zakdoeken uit aan de wandelaars van de vierdaagse.

Ruim twintig man kwam woensdag 20 juli met zo’n vijftien tractoren naar Wijchen. Ze verzamelden zich vanuit IJzendoorn, Heteren, Randwijk, Kesteren, Hemmen, Zetten en Nijmegen. De trekkers werden op een weiland geplaatst langs de route van de Nijmeegse Vierdaagse.

Zakdoeken en appels

Boerenacties zoals de blokkades roepen vaak weerstand op. Hoe belangrijk het is voor boeren om te laten zien dat ze tegen een aantal besluiten van de regering zijn, ze doen dit liever op een sympathieke manier zoals vandaag. Tijdens een brainstormsessie bedachten een aantal mensen om appels uit te delen langs de route van de vierdaagse in Wijchen. Daarbij kwam het idee om boerenzakdoeken uit te delen zodat de mensen kunnen laten zien dat ze de boeren steunen. De zakdoeken werden door de groep zelf aangeschaft en via een crowdfunding. De appels zijn gesponsord door Hakkert uit Meteren.

De appels vielen goed in de smaak. Langs de route en tussen de wandelaars deelden ze deze uit. De lopers hadden al een deel van de route van vandaag erop zitten en een appeltje ging er goed in. De muziek hield de stemming er goed in. De zakdoeken vonden gretig aftrek, er waren genoeg sympathisanten onder de wandelaars. De laatste exemplaren knoopten ze aan rugzakken, polsen, broeken en waar er maar plek voor was. Daarbij was het verzoek om deze zakdoek tot en met vrijdag te blijven dragen om te laten zien dat ze de boeren steunen.

Acties zijn nodig

Er klonk vaak applaus voor de boeren en bemoedigende woorden. De teksten die bij de tractoren te vinden waren, zoals de tekst ‘Wie zijn boeren niet waardeert heeft van de geschiedenis niks geleerd’, ‘No farmers no food no future’, ‘Boeren elimineren = honger creëren’, Óok u eet van de boer hoe lang nog’ en ‘Proud to be a farmer’ werden veelvuldig op de foto gezet door de voorbijgangers.

“We mogen niet stoppen met actie voeren. De plannen die het kabinet heeft bedacht zijn de doodsteek voor veel boeren. Wij willen dat de regering vanuit de boeren gaat denken en daarin oplossingen bedenkt. Zolang we steeds verder de beerput in worden geduwd blijven we aandacht vragen met acties en dat kan betekenen dat er ook weer blokkades kunnen worden neergezet. Wij hopen dat de burgers er begrip voor zullen hebben, want zij kunnen ook niet zonder ons boeren.”

Aldus het geluid dat de boeren laten horen.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de boeren gisteren al langs de route in Slijk-Ewijk zouden staan, maar aangezien die dag was geannuleerd moesten de plannen gauw worden omgegooid. Vandaag hebben ze in elk geval veel goodwill gekweekt bij de burgers en zelfs de politie. Farmers Defence Force gaf zelfs een groot compliment voor deze sympathieke boerenactie .

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen en dat is onder andere goed voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen