Boerenprotestactie in Nijmegen en Elst

Nijmegen / Elst – Een groep agrariërs uit gemeente Overbetuwe en de omgeving van Nijmegen hielden op zaterdag 29 oktober een boerenprotestactie. Om 8.30 uur stonden ze bij het stadhuis van Nijmegen. Ze hadden wat dieren meegenomen, zoals pony’s en geiten. Daarnaast deelden ze aardappels, peren, appels, uien, eieren en wortelen uit.

Met zo’n tien man deelden ze hun etenswaar uit. Ze hadden toestemming gekregen om daar tot 14.30 uur te mogen blijven. De marktkooplui hadden er geen moeite mee en de politie vonden het prima. Het publiek kon zich vinden in de sympathieke actie van de boeren. Maar om 11.30 uur werden ze weggestuurd in opdracht van burgemeester Bruls. De groep besloot om naar Elst te rijden. De dieren werden wel eerst weer naar huis gebracht.

De politie kwam een kijkje nemen toen de groep zich voor het gemeentehuis neerstreken. Toen bleek dat het ging om een vreedzame actie mochten de boeren blijven. Op het plein voor het gemeentehuis in Elst deelden ze opnieuw aardappels, wortelen, appels en peren uit. Al het eten was gesponsord door lokale ondernemers, zoals Vroegop uit Randwijk, Winemuller en Wiggelo uit Hemmen. De eieren kwamen uit Opheusden en de appels uit IJzendoorn en Avezaath. Voor de wortelen was een klein bedrag betaald. Wat overbleef is later naar de voedselbank gebracht.

Woordvoerder Arjan Brons

De hele wereld is jaloers op hoe Nederlandse boeren de landbouw bedrijven. Maar de regering zegt dat de agrariërs het niet goed doen omdat ze te milieubelastend zouden zijn. “Het is niet terecht dat wij opdraaien voor het stikstofprobleem”, vindt Arjan. “Wij boeren hebben een kringloop; eten wordt poep, poep wordt voeding voor plantjes en dus uiteindelijk eten.” Het lijkt erop alsof de boeren moeten opdraaien voor de stikstof die wij met zijn allen en de industrie veroorzaken. Zij hebben het al moeilijk; ze kunnen de hypotheek nauwelijks betalen met teelt op 1 hectare landbouwgrond. Daar heb je veel meer grond voor nodig en daardoor veroorzaken ze relatief meer stikstof. Maar lang niet zoveel als andere sectoren zoals de luchtvaart, de industrie en de fossiele brandstof die wordt verbruikt.

De inkomsten die door de boeren krijgen voor hun producten worden vaak bepaald door grote supermarkten, die de prijzen zo laag mogelijk willen houden. “Het is al moeilijk om het hoofd boven water te houden zonder nog extra regels die de regering ons wil opleggen. Als de overheid met de plannen doorgaat kan ik mijn bloeiend bedrijf opdoeken en ik niet alleen. Dan moet jouw eten uit het buitenland komen waar de controle slechter is dan in Nederland.” laat Arjan weten. Nederland exporteert veel van zijn producten naar het buitenland omdat de boeren topkwaliteit leveren.

Dennis en Arjan willen met deze sympathieke actie dat er opnieuw aandacht is voor het probleem waar veel boeren mee te kampen hebben. Zolang de regering zich aan de plannen vast blijft houden zullen zij actie blijven voeren.

Lees ook: Sympathieke boerenactie tijdens Nijmeegse Vierdaagse

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen