Gemeente Overbetuwe start onderzoek onder boeren en tuinders

Boeren en tuinders zijn welkom
Boeren en tuinders zijn welkom
Foto: Overbetuwe Nieuws

De gemeente Overbetuwe start in september in nauwe samenwerking met LTO met een groot onderzoek in de agrarische sector. Dit onderzoek onder de naam ‘Boeren en tuinders Overbetuwe aan het woord’ gaat in op de toekomst van de sector en het landelijke gebied in de gemeente.

Ongeveer 250 boeren en tuinders in de gemeente krijgen een uitnodiging om in gesprek te gaan met een onafhankelijk agrarisch coach. Dat gebeurt bij hun thuis aan de keukentafel. Met de coach kunnen ze hun wensen, vragen en zorgen delen over hun bedrijf nu en in de toekomst.

De coaches verwerken de informatie uit de gesprekken anoniem tot een rapport. De resultaten worden eerst teruggekoppeld aan de agrariërs en worden daarna openbaar. Dat zal naar verwachting in januari gebeuren.

Zorgen onder agrariërs in gemeente

Tijdens een bezoek aan het gemeentehuis op 5 juli vorig jaar maakte een groep boeren duidelijk dat ze zorgen hebben over hun bedrijf en de toekomst van de agrarische sector. Ze boden de burgemeester toen symbolisch een ‘kom-op-bezoek-sleutel’ en een voedselpakket aan. Het was een oproep om op bezoek te komen en te luisteren naar  wat er speelt bij bedrijven. Hierna voerde de gemeente diverse gesprekken met LTO en  boeren.

‘Meedoen is waardevol’

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder: “Ik begrijp de zorgen van onze agrarische ondernemers. Ik nodig iedere boer en tuinder dan ook van harte uit om mee te doen. Ik denk dat het voor iedere ondernemer enorm waardevol kan zijn om in gesprek te gaan met een onafhankelijk coach. Iemand die tijd voor je neemt en geïnteresseerd is in je bedrijf, maar ook in je persoonlijke situatie.”

Startbijeenkomst

Als aftrap van het onderzoek is er op 21 september een startbijeenkomst in Heteren. De in Overbetuwe gevestigde boeren en tuinders zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Gemeente en LTO gaan in op het onderzoek en geven samen met de coaches antwoord op vragen.

Meer inzicht in behoeftes sector

Met de gesprekken wil de gemeente een beter beeld krijgen van de agrarische sector in Overbetuwe. Zo wil ze onder meer mogelijkheden inventariseren voor natuurinclusieve en biologische landbouw en de transitie naar een kringlooplandbouw. De aanbevelingen  en inzichten uit het onderzoek gebruikt Overbetuwe om te kijken wat de sector nodig heeft aan beleid en dienstverlening, onder meer als het gaat om uitbreiding en verandering van de bestemming(en) van agrarische percelen.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen