Sunset March; A March To Remember Those Who Fought For Our Freedom

Foto: Still uit video Sunset March

Nijmegen – Vanavond tijdens zonsondergang wordt de Sunset March 3120 gelopen. Alle lampen van de straatverlichting gaan aan, met uitzondering van de 48 op de brug de Oversteek.

De start van de mars is bij het betonnen bankje aan de zuidkant van de brug. Meer informatie vind je op deze link. Iedereen is welkom om mee te lopen, aanmelden is niet nodig.

Eerbetoon

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

De verlichting* van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten zijn ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Vrede en vrijheid

Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

Veteranen van verschillende nationaliteiten hebben de Sunset March al gelopen, vaak vergezeld door belangstellenden. Iedere veteraan is welkom om de Sunset March te lopen. Hij of zij kan zich aanmelden op de aanmeldpagina voor een gewenste datum. Iedereen is van harte welkom om tijdens de Sunset March de veteraan te volgen. Aanmelden daarvoor is niet nodig. Alleen de “veteraan van de dag” schrijft zich in.

Sunset March is een initiatief van “Veteranen Overbetuwe“.

Bron: Sunset March

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen