Nestkastjes en meer bermbegroeiing tegen eikenprocessierups

Koolmezen, sluipwespen, kevers en vleermuizen gaan de komende jaren helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups in Overbetuwe.

Om deze natuurlijke vijanden van de rupsen te verwelkomen, hangt de gemeente nestkasten op voor de koolmezen. Voor de insecten gaat de gemeente experimenteren met een meer natuurlijke, gemengde bermbegroeiing.

Middelen om overlast tegen te gaan

De afgelopen jaren nam de overlast van eikenprocessierups flink toe, niet alleen in Overbetuwe maar in heel veel Nederlandse gemeenten. Als gevolg van de klimaatverandering rukt het beestje met de irriterende brandharen verder op naar het noorden. Van de bijna 3700 eikenbomen in Overbetuwe zaten er in 2019 in 650 eikenprocessierupsen. Dat was gelukkig wel aanzienlijk minder dan het jaar ervoor, toen er in ongeveer 1250 eikenbomen rupsen zaten. De bomen waren in het voorjaar behandeld met bestrijdingsmiddelen, wat dus duidelijk resultaat had gehad.

Nestkastjes ophangen

De komende jaren hoopt de gemeente de hulp van de natuurlijke vijanden uit te breiden. Dit voorjaar worden op twee plekken nestkasten opgehangen: 40 in Heteren, en 40 in Hemmen. De nestkastjes zijn bij de Driestroom gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De wethouders Brigitte Faber-De Lange en Dimitri Horsthuis-Tangelder hingen de eerste nestkasten afgelopen week op aan de Steenovenlaan in Heteren, bij een rij eikenbomen waar vorige zomer veel nesten van eikenprocessierupsen in zaten.

Bollenmengsel de grond in

Ook is in de Steenovenlaan in Heteren gemengd bollenmengsel geplant in de bermen. Dit trekt insecten aan, en die trekken weer vogels en vleermuizen aan: allemaal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.
De resultaten op deze twee locaties worden intensief gevolgd, en op basis daarvan wordt de bestrijding de volgende jaren verder aangepast.

Meer informatie

Ook landelijk wordt de bestrijding van eikenprocessierupsen onderzocht en gemonitord. Informatie en adviezen zijn te vinden op processierups.nu

Bron: gemeente Overbetuwe

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen