Gemeentehuis Overbetuwe; oud en nieuw verenigd in een gebouw

ELST- Het nieuwe gemeentehuis is eindelijk klaar! Projectleider wethouder Wijnte Hol heeft zich jaren ingezet om het te realiseren. De kosten van de aanpassingen en nieuwbouw zijn met bestaande middelen gefinancierd.

Het Ambtshuis (aan de Dorpsstraat 8, waar het Sociaal Domein is gevestigd) is in 2016 grondig verbouwd, het gemeentehuis in Andelst is verkocht en het gemeentehuis in Elst is tussen 2017 en 2020 in fasen grondig aangepakt. Fase 1; Het Ambtshuis en bestaande bebouwing aangepast. Fase 2; Nieuwbouw en afwerking. Daarbij is het gemeentehuis geen dag gesloten geweest door verbouwingen. Een hele prestatie!

Nieuwbouw gemeentehuis Overbetuwe

Het oude en het nieuwe deel van het gemeentehuis is door de architect met elkaar verbonden op een overzichtelijke, functionele manier, met veel glas, licht en open structuren. De ingang is nu op straatniveau, met speciale structuren voor visueel gehandicapten. De balies zijn op zithoogte en toegankelijk met een rolstoel. Op elke verdieping staan zitjes en een koffiecorner. Aparte kantoorruimtes bieden de gelegenheid om afgezonderd gesprekken te voeren.

De grote zalen zijn vernoemd naar de rivieren die door de Overbetuwe lopen; de Waalzaal, Nederrijnzaal en de de Lingezaal. De Waal- en  Nederrijnzaal kunnen samengevoegd worden tot een grote zaal, waar onder andere raadsvergaderingen kunnen worden gehouden. Grote ramen laten daglicht binnen en geven zicht op de dorpsstraat.

Wethouder Wijnte Hol:

“De afronding van dit ver/nieuwbouw project is een belangrijke mijlpaal. De gemeentelijke huisvesting is op tal van aspecten verbeterd. Het gemeentehuis is beter toegankelijk doordat de ingang nu op straatniveau is en de balies op zithoogte zijn in plaats van stahoogte. Daarnaast zijn de  gebouwen ingrijpend verduurzaamd, het gemeentehuis gaat zelfs van energielabel G naar A. En bij al die verbeteringen hebben lokale ondernemers een grote rol gehad. Zo’n 25 Overbetuwse bedrijven hebben meegewerkt aan de verbouwing van het Ambtshuis en gemeentehuis. Daarnaast zijn we nagenoeg binnen het budget gebleven. Kortom, het gemeentehuisdossier kent een lange historie en wordt hiermee met succes afgerond. Daar ben ik trots op en ik wens onze inwoners en medewerkers vele jaren plezier met het vernieuwde gemeentehuis!”

Bekijk onderstaande infographic voor een overzicht van de doelen, mijlpalen, bestede middelen en het eindresultaat van dit project.

gemeentehuis

 

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden