Verontwaardigde omwoners op bijeenkomst over windpark Midden-Betuwe

Verontwaardigde burgers lieten zich horen
Verontwaardigde burgers lieten zich horen
Foto: Overbetuwe Nieuws

Zetten – Bewonersplatform Midden-Betuwe heeft dinsdag 1 jun een bijeenkomst gehouden. Verontwaardigde omwoners uit Overbetuwe en Neder-Betuwe konden eindelijk laten weten wat ze van het windpark dachten.

Deze bijeenkomst was samen met initiatiefnemer Betuwewind en woordvoerder Wim Beusekom. De plannen voor de negen windmolens werden uitgelegd waarbij de indruk werd gewekt dat ze er sowieso zullen komen. Dat viel bij een aantal omstanders in het verkeerde keelgat.

verontwaardigde
Wim van Beusekom, Eric Kiers en Gerlach Velthoven

Verontwaardigde omwoners

Gerlach Velthoven, directeur van Betuwewind, legde uit wat de plannen zijn en wat dit voor omwonenden gaat betekenen. Het zoekgebied is door de gemeente aangewezen, waarbij de eis was dat burgers konden participeren. Van het windpark moeten burgers mee kunnen profiteren door de winst die deze duurzame energie oplevert. Bovendien investeert Betuwewind ook in duurzame landbouw door voedselbossen aan te leggen.

Ondanks de uitgebreide presentatie waarin de voordelen werden uitgelicht, hadden de toehoorders kritische vragen en opmerkingen. Voor veel van hen was dit de eerste keer dat ze inhoudelijke informatie kregen. Belangrijke items die gevraagd zijn waren: waarom zoveel windturbines, slagschaduw, geluid, de verlichting in de turbines, compensatie- en omgevingsregelingen en niet onbelangrijk waardedaling woningen.

Concrete uitspraken Betuwewind

Uit het gesprek met Gerlach Velthoven kwam het volgende naar voren:

  1. Betuwewind gaat voor tenminste 4 turbines. Twee is niet rendabel. Zoals de plannen er nu uitzien staan er straks negen windmolens ter hoogte van bijna twee Domtorens op elkaar. Daarbij is buiten beschouwing gelaten dat er ook een zonnepark komt in dat zoekgebied.
  2. Betuwewind beroept zich op de formele richtlijnen van onder meer het RIVM en de WHO. Zolang er geen overtuigende bewijzen zijn dat de windmolens schadelijk zijn voor mens en milieu, kan Betuwewind verder gaan met de realisatie van het windpark.
  3. Er is volgens hem nog nooit het verband gelegd tussen ziekte en de aanwezigheid van windmolens. Althans niet als voldaan is aan de richtlijnen. Berichten uit de medische sector worden ontkent/gebagatelliseerd: “wij volgen de wet”
  4. Betuwewind zal alleen het afwijzen of minimaliseren van het windpark als dat met “omgevingsfactoren” hard gemaakt kan worden.
  5. Er zal een budget worden vrijgemaakt voor compensatie van waardevermindering. Als illustratie: 50.000 euro van een van de windparken in Geldermalsen. Dat vond men erg weinig. Bovendien zit de regelgeving zo in elkaar dat de compensaties niet gauw worden uitgekeerd.

Gebrekkige communicatie

Wim van Beusekom verzorgt de communicatie tussen de initiatiefnemers en de omwoners van het zoekgebied. Daarin hapert het ook, omdat een behoorlijk aantal bewoners in het gebied niet, nauwelijks of veel te laat over het windpark zijn geïnformeerd. In 2016 waren de plannen voor een windpark al bekend, alleen niet bij de omwoners die er straks op kijken. Dan kan je niet meer zeggen dat corona veel heeft tegengehouden want die kwam pas later.

Het lijkt erop dat de 21 kanalen die volgens Wim zijn gebruikt niet voldoende zijn ingezet. Dan vragen de verontwaardigde betrokkenen zich af of er niet een verborgen agenda meespeelt. Natuurlijk heeft de corona het niet mogelijk gemaakt om afgelopen tijd fysiek bij elkaar te komen. Toch zijn er mogelijkheden genoeg.

De toehoorders gaven aan geen mails te krijgen over de ontwikkeling van het windpark. Er wordt enkel verwezen naar de website van het project Windpark Midden-Betuwe. De informatie die daar te vinden is vooral op wat de voordelen zijn van het windpark en bijvoorbeeld niet over hoe hoog de windturbines uiteindelijk worden. Op de website van Betuwewind staat helemaal geen informatie over windpark Midden-Betuwe. Alleen van vergelijkbare windparken. Maar ook daar zit verschil in met het windpark dat hier komt te staan.

Hoe ver zijn ze met de realisatie?

Op deze vraag werd niet concreet geantwoord, alleen dat men er al ver in was. De heer Velthoven deed voorkomen dat het niet meer tegengehouden kon worden. Hij gaf aan dat Betuwewind al zoveel in het project had geïnvesteerd dat het niet meer teruggedraaid kon worden. Opvallen was dat de omwoners niet tégen een windpark waren, maar dat ze zich afvroegen of het op een andere plek kon worden gerealiseerd. Dit windpark met negen grote windturbines staat straks het dichtste bij woonwijken dan waar dan ook in Nederland. Wat de gevolgen zijn voor de omwoners. Of dat men last gaat krijgen van slagschaduw, geluidsoverlast, waardedaling en leefgenot. Dat kan pas als de windmolens er staan.

Bewoners in het zoekgebied zijn lang niet op de hoogte gehouden. Dat moet anders. Er is toegezegd dat er nog een, misschien zelfs meer, bijeenkomsten zullen komen over dit windpark. Wil je ook meedoen in de discussie? Volg dan Bewonersplatform Midden-Betuwe of Mallemolens Midden-Betuwe. Wordt lid en krijg zo meer invloed op het windpark. Kom naar bijeenkomsten en laat weten wat jij ervan vindt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen