Kunstwerk ‘Timeline’ van kunstenaar Rob Sweere geplaatst bij Strandpark Slijk-Ewijk

Slijk-Ewijk – Het kunstwerk “Timeline” van beeldend kunstenaar Rob Sweere nadert de voltooiing. Deze week zal het complete kunstwerk klaar zijn. Dan kan iedereen het gaan bewonderen aan de Uit®waarde.

Een week geleden was er slechts een slingerpad in het water te zien waar het nieuwe kunstwerk zou komen. Er is hard gewerkt om het af te krijgen, zodat het zo snel mogelijk open is voor publiek.

Timeline
Rob Sweere legt uit hoe het kunstwerk is ontstaan

Natuur staat centraal

Rob Scheere (57) komt uit Arnhem en werkt zelf ook mee aan de opbouw van zijn kunstwerk. In december zou er een begin worden gemaakt maar toen was het te koud voor de mannen die in het water moeten staan voor de opbouw. Vandaag en morgen komen de grote onderdelen en kunnen ze worden geplaatst. Tijdens het onderzoek naar een goede plaats voor zijn Timeline kwam Rob bij strandpark Slijk-Ewijk terecht. Daar viel het hem op dat er voldoende activiteiten in en om het water waren. Hij koos er daardoor voor een plek met veel natuur.

 “In en rond de plas leven veel vogels. Ik hoop en verwacht dat zij regelmatig op een tand gaan zitten. Om even uit te rusten of om over het water te turen.”

TimelineLetterlijke en figuurlijke brug

Het kunstwerk, zoals de naam al aangeeft vormt een brug tussen het verleden, heden en toekomst. Op de plek waar Timeline komt te staan zijn in 1972 bij opgravingen resten van een mammoet gevonden. Dat is het bewijs dat hier zo’n 2,3 miljoen geleden mammoeten hebben rondgelopen. In de Timeline zijn acht grote mammoettanden van 5 meter verwerkt die uit het water rijzen waar bezoekers onderdoor lopen. De schedel en het bekken van de opgegraven mammoet zijn tentoongesteld in een museum in Kleef.

Via het slingerend pad over het water, bereik je de cabine; een bolvormige uitkijktoren met zicht op het tegenoverliggend bos. De cabine is 3 meter hoog en is van staal. De bol geeft een  horizontaal en verticaal panoramabeeld van de omgeving. Ook kan je in het midden recht op het water kijken. Er kunnen zo’n acht mensen zitten en genieten van de rust en de natuur om het kunstwerk heen.

TimelineOvertuigende meerderheid

Op 8 maart 2018 hebben Overbetuwse inwoners met een overtuigende meerderheid het kunstwerk van Rob Sweere gekozen. Het kunstwerk is tot stand gekomen in samenwerking met de dorpsraad Slijk-Ewijk, Uit@waarde en grind en zandbedrijf K3Delta. Woensdag 14 juli was het startmoment van de bouw waarbij wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder een kijkje kwam nemen, namens gemeente Overbetuwe. Er was nog niet veel te zien, slechts een slingerpad over het water. In een week tijd zijn de mammoettanden geplaatst en het de bolvormige uitkijktoren kon ook op de goede plek worden neergezet. Een duiker kwam aan te pas om alle montagewerk onder water te doen. Rob, Ellen, Fond en Bart hebben vandaag de laatste onderdelen vastgemaakt. Op een paar details na is het kunstwerk klaar en mogen bezoekers hett kunstwerk komen bewonderen.

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder:

“iedereen moet cultuur kunnen beleven. Het is belangrijk dat er kunst is in de openbare ruimte en dat het toegankelijk is. Dit kunstwerk is letterlijk toegankelijk, doordat je er  over kunt lopen en in kunt zitten. Zo wordt de bezoeker zelf een onderdeel van het kunstwerk”.

Timeline
De panorama uitzicht van buitenaf gezien

Kunstwerk bezoeken

Er was nog niet veel te zien, slechts een slingerpad over het water. In een week tijd zijn de mammoettanden geplaatst en het de bolvormige uitkijktoren kon ook op de goede plek worden neergezet. Een duiker kwam aan te pas om alle montagewerk onder water te doen. Rob, Ellen, Fond en Bart en duiker Piet hebben vandaag de laatste onderdelen vastgemaakt. Op een paar details na is het kunstwerk klaar. Het kunstwerk is vanaf eind juli voor inwoners te bezoeken en is te vinden aan de westzijde van Strandpark Slijk-Ewijk.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail:[email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen