Gemeente Overbetuwe wil tijdelijke crisisnoodopvang voor vluchtelingen in Elst

Voorgestelde crisisnoodopvang locatie
Voorgestelde crisisnoodopvang locatie
Foto: Gemeente Overbetuwe

Elst – Burgemeester en wethouders van Overbetuwe willen op een onbebouwde kavel op bedrijventerrein De Aam in Elst tijdelijk 120 vluchtelingen opvangen. Ze stellen de gemeenteraad voor om hier vanaf 1 november drie maanden lang een crisisnoodopvang locatie te bieden.

Zo wil Overbetuwe meehelpen de problemen op te lossen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel en de asielzoekerscentra overal in Nederland. De locatie die ze hiervoor in beeld hebben, ligt op bedrijventerrein De Aam in Elst, aan de Industrieweg 8. De gemeenteraad besluit op dinsdag 27 september over dit voorstel. Dit is een openbare vergadering.

Overvolle azc’s

Op dit moment zijn de asielzoekerscentra en het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol. De Rijksoverheid heeft, via de veiligheidsregio’s, alle gemeenten daarom gevraagd te zorgen voor extra opvang. Voor de Veiligheidsregio waarbinnen Overbetuwe valt, betreft  dit 450 opvangplaatsen. Op verschillende plekken in Nederland worden nu crisisnoodopvanglocaties opgezet. Deze moeten ervoor zorgen dat vluchtelingen na hun  aanmelding in Ter Apel sneller kunnen doorstromen.

B&W stelt voor om de crisisnoodopvang op te zetten op een lege kavel op het bedrijventerrein, aan de Industrieweg langs het spoor. Zie afbeelding onderaan het artikel. Deze kavel is eigendom van de gemeente. Riolering en waterleidingen zijn hier al aanwezig, daardoor kunnen de slaapunits hier relatief snel en makkelijk worden  aangesloten. De kavel ligt op loopafstand van het station en van het centrum van Elst.

Burgemeester Hoytink-Roubos: “Iedereen kent de schrijnende beelden rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel. Door tijdelijk crisisnoodopvang te bieden voor 120 vluchtelingen, willen we als gemeente Overbetuwe onze verantwoordelijkheid nemen om ook daadwerkelijk bij te dragen aan een oplossing. Voor de vluchtelingen en voor Ter Apel. Eerder dit jaar deden we dat ook met een crisisnoodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in Zetten.”

“Ik vertrouw erop dat de Overbetuwse samenleving de vluchtelingen begripvol ontvangt en ondersteunt.”

Opvang met slaapunits en paviljoen op omheind terrein

In het voorstel van B&W komt de crisisnoodopvang op een omheind terrein met eigen toegangspoort, met 24 uurs-beveiliging en voldoende ruimte voor voorzieningen. De  mensen worden opgevangen in slaapunits voor 4 à 5 personen. De units zijn geschikt voor de herfst- en wintermaanden. Daarnaast komen er sanitaire voorzieningen en een grote vaste tent waar de mensen kunnen eten en overdag kunnen verblijven.

De opvanglocatie wordt sober en functioneel ingericht. Overdag is er dagbesteding. De gemeente beheert de crisisnoodopvang. De mensen die werkzaam zijn op de locatie hebben ook aandacht voor de veiligheid van de asielzoekers en die van de omgeving. Op de locatie komt een aanspreekpunt voor vragen en eventuele klachten.

Omgeving is geïnformeerd

De gemeente heeft de omliggende bedrijven en omwonenden vanochtend geïnformeerd over de voorgenomen komst van een crisisnoodopvang. Als de crisisnoodopvang er inderdaad komt, probeert de gemeente vóór de opening zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en mogelijke zorgen weg te nemen. Op de website Crisisnoodopvang Overbetuwe staat nu al veel informatie. Kort voor de opening van de crisisnoodopvang organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst voor omliggende bedrijven, omwonenden en andere geïnteresseerden.

crisisnoodopvang

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen