Gemeenteraad Overbetuwe stemt in met tijdelijke crisisnoodopvang

Voorgestelde crisisnoodopvang locatie
Voorgestelde crisisnoodopvang locatie
Foto: Gemeente Overbetuwe

Elst – Gemeente Overbetuwe gaat akkoord de tijdelijke crisisnoodopvang voor 120 vluchtelingen. De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel om een tijdelijke crisisnoodopvanglocatie in te richten op bedrijventerrein de Aam in Elst.

Er hadden zich geen sprekers gemeld voor de extra ingelaste gemeenteraadsvergadering, hoewel een aantal bewoners hadden aangegeven zich zorgen te maken over de opvang. De gemeenteraad stemde dinsdag 27 september in met het voorstel.

Extra beveiliging niet nodig

Over extra beveiliging is ook al nagedacht liet burgemeester Patricia Hoytink-Roubos weten. Er zijn geen afspraken hierover gemaakt met het COA want de crisisnoodopvang valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Er zijn afspraken gemaakt met BOA’s en de politie als er overlast is, maar vooralsnog is extra beveiliging niet nodig. Alle kosten voor de opvang worden door het Rijk vergoed en door gemeente Overbetuwe. De spullen voor de crisisnoodopvang worden voor drie maanden gehuurd. De groep die opgevangen wordt verblijven slechts enkele dagen en niet drie maanden ineen. Het gaat om crisisopvang en niet om een permanente locatie zoals een AZC.

Oproep aan Den Haag

Over de rol van de landelijke overheid in het vluchtelingenbeleid is burgemeester Patricia Hoytink-Roubos stellig: “Wij nemen onze verantwoordelijkheid om situatie op te lossen die door gebrek aan beleid is gecreëerd door de overheid. Het college wil daar graag een brief over sturen. De oproep om een signaal af te geven in Den Haag dat het beleid wat ze nu voeren voor de lokale politiek ‘paniekvoetbal’ is. Ja die boodschap wil ik graag overbrengen.”

Blij mee

Het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe is blij dat er met instemming van de voltallige gemeenteraad een tijdelijke opvanglocatie komt in de gemeente. Burgemeester Hoytink-Roubos: “Hiermee leveren we als gemeente een  concrete bijdrage om de problemen in Ter Apel en bij asielzoekerscentra op te lossen. Dat doen we voor de vluchtelingen, die recht hebben op een menswaardige opvang. Maar ook voor gemeenten als Ter Apel, die deze klus echt niet alleen kunnen klaren. Daar hebben we allemaal een verantwoordelijkheid in, Den Haag niet in de laatste plaats.”

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen