Overbetuwe investeert in duurzaamheid, goede leefomgeving en passende zorg

Investeren in o.a. leefomgeving
Investeren in o.a. leefomgeving
Foto: RoboAdvisor via Pixabay

Elst – In de steeds veranderende samenleving kiest Overbetuwe voor een samenlevingsgerichte, communicatieve en betrouwbare rol die oog heeft voor de kracht van de gemeenschappen.

Om die woorden kracht bij te zetten, wil het college van burgemeester en wethouders voor 2023 structureel ruim 5 miljoen euro investeren. Met de investering beoogt het college een verbetering in en bevordering van de fysieke en sociale leefomgeving waar de inwoners zelf actief bij betrokken worden. Duurzaamheid, een goede leefomgeving en passende zorg  zijn thema’s die extra aandacht krijgen.

Dat blijkt uit het voorstel voor de begroting voor 2023 dat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad heeft aangeboden. De gemeenteraad heeft het  laatste woord, en besluit op 8 november over deze begroting.

Actuele en structurele ontwikkelingen

In de begroting voor 2023 is zoveel mogelijk rekening gehouden met actuele en structurele ontwikkelingen. Hierbij valt te denken aan de actuele energiecrisis en de fors stijgende inflatie en de structurele vergrijzing en klimaatverandering. Ook is er aandacht voor de toenemende kansenongelijkheid, vluchtelingen, stikstofcrisis en technologische innovaties.

‘Ik ben trots dat we in de sluitende begroting voor 2023 ook ruimte hebben  kunnen creëren voor investeringen in onder andere wonen, duurzaamheid, klimaat en passende zorg’,

laat wethouder Rik van den Dam (Financiën) weten.

Wonen

Concreet betekent dit onder meer dat het college inzet op passende woningen voor iedereen. Dit realiseert het college door onder andere de woningbouwplannen Land van Tap, De Biezenkamp (Driel) en Elst Centraal verder vorm te geven. Ook worden initiatieven voor bijzondere doelgroepen en/of bijzondere woonvormen gestimuleerd en gefaciliteerd. Daarnaast wil het college investeren in het verhogen van de objectieve en  subjectieve veiligheid van inwoners, bezoekers en organisaties. Voor het belastingjaar 2023 stelt het college een stijging van de OZB voor van 4,3%. Dit percentage bestaat uit een verhoging van 2% (conform het aangenomen amendement ’A-9 Verhoging OZB maximaal 2%’ door de raad op 9 november 2021) en het inflatiecijfer van 2,3 %.

Duurzaamheid en klimaat

Met de huidige energiearmoede zet het college de ruim € 600.000,- aan verkregen rijksmiddelen in om energiebesparende maatregelen voor mensen met een kleine beurs te realiseren. Daarnaast blijft het vanuit armoedebeleid belangrijk om oog te houden voor de inwoners die door stijgende kosten in de problemen komen. Verder wordt uitstootvrije mobiliteit zoals fiets, openbaar vervoer en elektrisch vervoer gestimuleerd.  Vanuit de fietsagenda krijgt het fietspad Linge Oost prioriteit evenals de paden  Zeegstraat – Heterensestraat en de Polderstraat. En door een bedrag oplopend tot  € 325.000,- structureel extra te investeren, maken ze werk van hun ambities op onder andere het gebied van een gezonde, inclusieve, klimaatadaptieve en biodiverse openbare ruimte.

Onderwijs en jeugd

In alle kernen is aandacht voor voldoende kwalitatief hoge onderwijshuisvesting. Dit is onder andere zichtbaar in de nieuwbouw van cb De Meeuwenberg in Driel en de renovatie van de ds. Van Lingenschool in Zetten. Het college stelt een versterking voor van de Praktijkondersteuner Jeugd, het jongerenwerk, het schoolmaatschappelijk werk en de samenwerking met de partners vanuit het Sociaal Team Overbetuwe om zo de sociale basis voor onze jeugd laagdrempelig te ondersteunen.

Gezond ouder worden

Het college wil dat inwoners gezond ouder kunnen worden in Overbetuwe en daarmee ook zo lang als mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Een laagdrempelige toegang van het Sociaal Team Overbetuwe voor inwoners die dit nodig hebben, is hiervoor noodzakelijk. Overbetuwe biedt ondersteuning zoveel mogelijk aan als algemene voorziening, gebruikmakend van de bijdrage van inwoners en sterke gemeenschappen – een mooi voorbeeld hiervan zijn de ‘huiskamers’. Ook stelt het college voor te investeren in valpreventie en een breed beweegaanbod.

Besluitvorming

Het college legt de programmabegroting 2023 nu voor aan de gemeenteraad. De planning ziet er als volgt uit:

  • 19 oktober begrotingsmarkt.
  • 8 november begrotingsraad en besluitvorming begroting .

De gemeente Overbetuwe heeft de Overbetuwse inwoners, organisaties en ondernemers eerder gevraagd in te spreken over de onderwerpen die spelen binnen de gemeenten en nodigen hen opnieuw van harte uit om tijdens de begrotingsbehandeling in te komen spreken.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen