Geen vuurwerkmaatregelen in gemeente Overbetuwe

Geen vuurwerkmaatregelen
Geen vuurwerkmaatregelen
Foto: Jill Wellington via Pixabay

De gemeente heeft laten weten dat er dit jaar geen vuurwerkmaatregelen worden getroffen in de Overbetuwe. Wel gelden de standaard regels voor het stoken van vuurwerk.

Onlangs kondigden veertien gemeenten in Nederland een vuurwerkverbod af voor de jaarwisseling. Twaalf daarvan gingen voor een permanent verbod, twee gemeenten bekijken het per jaar. Met twee coronajaarwisselingen achter de rug en het daarbij horende vuurwerkverbod, hebben we de gemeente gemaild. Want wat zijn de plannen hier op het eiland? Opnieuw een vuurwerkverbod? Komen er stookzones?

Geen maatregelen

De gemeente heeft hierop laten weten dat er geen algeheel vuurwerkverbod geldt dit jaar. Er mag dus gewoon gestookt worden, binnen de basisregels die altijd gelden. Een stookverbod is in de APV van Gemeente Overbetuwe (art. 5:34) opgenomen. Het college kan wel een ontheffing op het stookverbod verlenen. Per situatie wordt dan bekeken of voor de activiteit een ontheffing wordt verleend. Het stookverbod geldt overigens niet voor verlichting door middel van fakkels, kaarsen en dergelijke. Ook voor sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven geldt het verbod niet, voor zover geen afvalstoffen worden verbrand. Daarmee is het dus oké om overal in onze gemeente vuurwerk af te steken.

Het stookverbod geldt overigens niet voor verlichting door middel van fakkels, kaarsen en dergelijke. Ook voor sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven geldt het verbod niet, voor zover geen afvalstoffen worden verbrand.

Basisregels

Er is dan misschien geen vuurwerkverbod dit jaar, de basisregels gelden wel gewoon. Zo mag je vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden is het strafbaar om vuurwerk af te steken. Daarnaast mag je ook alleen vuurwerk kopen als je 16 jaar bent of ouder. Vanaf 12 jaar mag je wel categorie F1 kindervuurwerk afsteken. Daarbij gaat het om sterretjes en fonteinen. Het is strafbaar om illegaal vuurwerk te kopen, af te steken en in bezit te hebben.

Vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december. Als één van deze dagen op een zondag valt, mag op die dag geen vuurwerk verkocht worden. Het is in dat geval wel toegestaan om vuurwerk te (ver)kopen op 28 december.

Denk aan anderen

Het is natuurlijk geweldig om weer een echt oud en nieuw feest te kunnen vieren. Maar houd wel rekening met anderen. Gooi geen vuurwerk naar andere mensen, auto’s of woningen. Houd rekening met dieren in de natuur en honden die worden uitgelaten. Verniel geen openbare voorzieningen als bushokjes, prullenbakken of bankjes. En tot slot, zorg dat iedereen veilig is. Dan is het voor iedereen een fijne jaarwisseling.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen