Volgende stappen Hart van Oosterhout na verkrijgen van subsidie

Foto: Overbetuwe Nieuws

Oosterhout – Het Hart van Oosterhout krijgt een subsidie van € 575.000 van Erfgoed Deal voor de inrichting. Nu deze subsidie binnen is, gaat gemeente Overbetuwe de volgende stappen zetten. Het is belangrijk dat dit in de juiste volgorde wordt gedaan.

Overeenkomst met bisdom

De gemeente Overbetuwe verwacht in januari een overeenkomst te sluiten met het bisdom over de aankoop van de Leonarduskerk. Dit akkoord is nodig om de subsidies Steengoed Benutten en Restauratiesubsidie bij de provincie te kunnen aanvragen. Ze hebben al gesprekken gehad met de provincie over de subsidies.

Subsidie Steengoed Benutten

In februari vragen ze een subsidie van € 500.000 aan voor twee onderdelen van het plan: de verplaatsing van het dorpshuis De Schakel naar de Leonarduskerk en de verplaatsing van SamSam. De provincie beslist in juni over de aanvraag. Ze ontvangen het geld nadat het dorpshuis en de school verplaatst zijn.

Restauratiesubsidie

Voor de restauratie van de Leonarduskerk vraagt de gemeente in januari 2023 een subsidie aan van € 400.000. In juni beslist de provincie over de aanvraag. Het geld zelf verwachten ze in januari 2024 te krijgen als alle vergunningen definitief zijn.

Oprichten stichting Leonarduskerk/Dorpshuis

Afspraak is dat ze het dorpshuis/Leonarduskerk onderbrengen in een gemeentelijke stichting. Ze moeten deze stichting nog oprichten. Het college van burgemeester en wethouders beslist hierover in mei 2023. Inzet is dat het dorpshuisbestuur de stichting gaat vormen. Het nieuwe bestuur van het dorpshuis onderzoekt de komende tijd de mogelijkheden voor een positieve exploitatie.

Verplaatsing dorpshuis naar kerk

Volgens het raadsbesluit van februari 2022 kan de verplaatsing van het dorpshuis naar de kerk vanaf juni 2023 opstarten. Dan weten ze zeker of de beide subsidies van de provincie akkoord zijn. In de tussentijd werken ze door aan het projectplan voor de verplaatsing, de subsidieaanvragen en de oprichting van de stichting. De gemeente Overbetuwe stemt de komende tijd met de gemeenteraad af of ze al eerder met de verplaatsing kunnen starten.

Bron: Nieuwsbrief Hart van Oosterhout

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen