Eerste stap opwek duurzame energie in Overbetuwe gezet met Zonnepark

1e zonnepaneel voor het Zonnepark
1e zonnepaneel voor het Zonnepark
Foto: Gemeente Overbetuwe

Reeth/Valburg – Wethouder Horsthuis-Tangelder plaatste afgelopen week samen met Bob Schulte van ontwikkelaar en initiatiefnemer Sunvest het eerste zonnepaneel op Zonnepark Overbetuwe. Hiermee is de aanleg van het park, dat gelegen is aan de Hoge Brugstraat in Reeth en Valburg, officieel gestart. Het zonnepark maakt onderdeel uit van de energietransitie die is opgenomen in het gemeentelijke programma Duurzaamheid. Dit programma zet onder andere op het terugbrengen van CO2-uitstoot.

In het in totaal 60 hectare tellende gebied liggen straks ongeveer 160.000 zonnepanelen. Met de stroomopbrengst kunnen jaarlijks ongeveer 30.000 huishoudens van energie worden voorzien. De stroom wordt terug geleverd aan het net. Dat gebeurt via het nieuw gerealiseerde onderstation bij Park 15, langs de A15. Het is de bedoeling dat Zonnepark Overbetuwe rond de zomer gereed is.

Betrokkenheid direct omwonenden

“Voordat daadwerkelijk met de aanleg van het zonnepark is gestart, zijn de ongeveer 500 direct omwonenden bij de planvorming betrokken. Hierdoor is er een ontwerp gerealiseerd dat passend is voor landschap en ecologie”, vertelt wethouder Horsthuis-Tangelder. “Later in het traject gebeurt dit opnieuw wanneer met de mogelijkheden rondom financiële participatie wordt gestart. Denk hierbij aan het uitgeven van obligaties of de mogelijkheid tot het afnemen van groene stroom. De direct omwonenden worden hiervoor als eerste benaderd. Daarna kunnen inwoners en andere geïnteresseerden in een bredere omgeving deelnemen. Sunvest pakt dit traject op samen met het Nijmeegse Burgers Greven Energie. Ik ben er trots op dat we een park van deze omvang in de gemeente hebben.”

Duurzaam

Niet alle grond van het gebied wordt voor het zonneveld benut. Van het in totaal 80 hectare tellende gebied blijft 20 hectare ongemoeid. Volgens wethouder Duurzaamheid Rik van den Dam een goede ontwikkeling. “Zo blijft onder andere het terrein van het Geldersch Landschap & Kastelen buiten het te bebouwen gebied. Dit zorgt ervoor dat de beplanting met bomen intact blijft. Verder komen er nog groenelementen en waterpoelen . Met de realisatie van Zonnepark Overbetuwe zetten we een grote stap om de energie in onze gemeente duurzaam op te wekken. De uiteindelijke doelstelling is om 604 TJ op te wekken. Met dit park realiseren we al 250 TJ. We hebben niet alleen ambities, we realiseren ze ook. Zo worden we uiteindelijke een energie neutrale gemeente.”

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen