Estée geeft een unieke kijk op leven met een beperking

Elst – “Pak twee ovenwanten en trek deze aan. Nu probeer je jouw veters los te maken, schoenen uit en weer aan te trekken. Daarna strik je je veters weer vast. Zonder de ovenwanten uit te trekken!”

Het was één van de ervaringsoefeningen die Estée tijdens de informatieavond over Onbeperkt Leefbaar Overbetuwe aan haar toeschouwers gaf. Door zuurstoftekort tijdens de geboorte heeft Estée Cerebrale Parese opgelopen. Met deze oefening ervaar je zelf – heel even –  hoe het is om deze lichamelijke beperking te hebben. Het opent je ogen voor een wereld waar het niet vanzelfsprekend is om fijne motoriek te hebben en dus moeilijk kunnen schrijven of zelfs lopen. Gezonde mensen beseffen vaak niet de uitdagingen die een beperking heeft.

beperkingEstée, een bijzondere jongedame

Estée Gerritsen is een vrolijke jongedame die ondanks, of dankzij, haar beperking haar missie heeft gevonden. Zij leerde in haar jeugd dat een beperking geen beperking hoeft te zijn! Zij liet zich niet tegenhouden door haar Cerebrale Parese en kon zelfs meedoen aan de Para-dressuur en werd daarmee ook internationaal bekend. Haar ouders hebben haar altijd gesteund en boden hun dochter alle kansen.

In haar jonge jaren was Estée vooral bezig met acceptatie en verwachtingen bijstellen. Artsen gaven al na de geboorte aan dat Estée alleen maar zou kunnen liggen en lachen. Maar zij bewees dat ze wel een volwaardig leven kon leven, al was het met veel vallen en net zo vaak weer opstaan. Zij ontwikkelde hierdoor een visie die haar steeds weer vooruit hielp.

“Ik kan alles maar soms op een andere manier dan gebruikelijk.”

Van revalidatie naar droom

Estée bekeek het leven zelf als therapie, met de focus op plezier. Toen zij in aanraking kwam met paardrijden ontstond haar allereerste grote droom. Een eigen paard! Het paard heeft ze niet gekregen, maar ze kreeg wel een kans om met para-dressuur mee te doen. Daarin maakte zij een grote vlucht. Bovendien werd ze sterker, zowel lichamelijk, als ook mentaal. Ze leerde zelfs voor een publiek te spreken, iets waar ze altijd tegenop zag. Dat is wat Estée nu graag doet; ze neemt ouders, scholen, zorgprofessionals, bedrijven en serviceclubs mee in haar wereld. Ze laat zien hoe inspirerend het kan zijn om met een hernieuwde blik naar het leven en zelfs naar jouw (on)mogelijkheden te kijken.

beperkingUitdagingen

Leven met een beperking heeft zo zijn eigen uitdagingen. Je krijgt vaak te maken met vooroordelen, pestgedrag en kortzichtige opmerkingen. Estée heeft zich nooit echt uit het veld laten slaan en het zorgde ervoor dat ze steeds een beetje sterker werd. Ze ontwikkelde handigheidjes waardoor ze de meeste dingen zelf kon doen, eventueel met aanpassingen. Ze leerde haar grenzen te verleggen en doordat ze merkte dat ze ergens goed in was groeide haar zelfvertrouwen.

Nu is ze blij met haar beperking. Haar lichamelijke beperking heeft haar veel gebracht. Hierdoor kan zij mensen, met en zonder beperking helpen, begeleiden vanuit haar ervaring, waardoor ze een groot verschil kan maken.

Mindset

Door welke bril kijk jij? Zie jij vooral beperkingen of kijk je ook naar wat er wel kan? Durf jij ook dingen buiten jouw comfortzone te doen? Mindset is alles! Dat is ook wat Estée wil overbrengen. Ze geeft tips waar iedereen wat aan kan hebben:

  • Focus op je mogelijkheden!
  • Ga op zoek naar wat je leuk vindt en doe dat meer!
  • Daag jezelf uit, zet door en doe dingen buiten je comfortzone!
  • Ken je eigen mogelijkheden en benut de kracht van hulp!
  • Durf te delen over je ervaringen en gevoel!
  • Pak je persoonlijk leiderschap!
  • Hecht niet aan andermans mening, maar kijk naar je eigen weg!

beperkingDroom 2.0

Estée vond een grotere droom. Ze wilde andere jongeren verder helpen op het gebied van handicapacceptatie. Ze startte haar praktijk ‘Gelukkig Uniek’. Met een unieke handicapacceptatie methode en begeleiding vergroot ze de zelfredzaamheid en levensgeluk. Ze doet aan individuele begeleiding van kinderen en ouders, informatieavonden en groepstrainingen. Ze geeft gastlessen op school, inspiratiesessies, trainingen en workshops voor zorgprofessionals. Ze heeft een eigen methode hiervoor ontwikkeld.

Ze is begripvol naar iedereen. Ook al komen sommigen bot over, ze weet dat het vaak onwetendheid is. Ze weet ook als geen ander dat iedereen, op de een of andere manier, een beperking heeft. Bij de een is het zichtbaar en bij de ander is het minder duidelijk. Als je bijvoorbeeld bang bent om in het openbaar te spreken voor een publiek, dan heb je ook een beperking. Maar dat hoeft je niet tegen te houden!

“Ik heb nog nooit zo naar mijn handicap gekeken!”

Estée is nog jong, begin 20, en komt vrolijk over. Ze maakt makkelijk contact en ze kan enthousiast over zichzelf vertellen. Haar leeftijd zorgt ervoor dat ze vooral snel aansluiting vindt bij jongeren en kinderen. Ze heeft het haar missie gemaakt om het leven met een beperking voor anderen makkelijker te maken Zij vertelt niet alleen hoe ze hun handicap kunnen leren accepteren, ze laat het ook zien! Wil je ook met Estée kennismaken? Ga dan naar haar website Gelukkig Uniek .

Lezing in de raadszaal

Estée maakte indruk tijdens haar lezing bij de gemeente Overbetuwe. Ze nam de aanwezigen mee in de wereld waarin zij leeft. Ze liet ze ervaren hoe het voelt om een beperking te hebben, met behulp van de ovenwanten. Het zorgt voor begrip als je weet wat de ander nodig heeft. Dat mensen met een beperking blij zijn als ze hulp krijgen. Maar vooral dat het volwaardige mensen zijn die mee kunnen draaien in de maatschappij. Na de lezing werd er nog lang nagepraat. Ervaringsexperts zoals Estée geven een unieke kijk op het leven en inspireren anderen om na te denken over hun medemens die net even anders is.

Lees ook: Uitnodiging voor Onbeperkt Leefbaar in Overbetuwe

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen