De bouw van het nieuwe sportcentrum in Elst kan beginnen

Foto: gemeente Overbetuwe

Elst – Met de voetjes in het water werd afgelopen woensdag de overeenkomst voor het ontwerp en bouw van het nieuwe multifunctionele sportcentrum (MFSC) in Elst door de gemeente en Burgland Bouw uit Dodewaard ondertekend.

Naar verwachting start de bouw begin 2024. De oplevering staat gepland voor eind 2025.

‘Sportcentrum is broodnodig’

In het sportcentrum komen een wedstrijdbad, doelgroepenbad, peuterbad met glijbaan en whirlpool, 3-delige sporthal, 2 multifunctionele zalen en een centrale horeca. Het nieuwe MFSC vervangt straks het huidige sportcentrum De Helster en is bedoeld voor gymlessen, sportactiviteiten van verenigingen, zwemlessen en recreatief zwemmen. Het MFSC komt te liggen naast de scholen Het Westeraam en Lyceum Elst, schuin tegenover het nieuwe Rijnstate Ziekenhuis naast het station. Andere plannen voor het gebied zijn uitbreiding van de middelbare scholen, woningbouw achter de parkeerplaats in aanleg tegenover Rijnstate en een nieuwe inrichting van de openbare ruimte.

sportcentrum
Slangen + Koenis Architecten

Wethouder Wijnte Hol zegt ongelofelijk blij te zijn met deze mijlpaal. “Na jaren van plannen maken markeert deze ondertekening een nieuw begin, namelijk de daadwerkelijke bouw van het broodnodige sportcentrum. Broodnodig omdat het huidige sportcentrum niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen van de sportbonden. Ik ben heel erg enthousiast over het ontwerp. Het wordt een fris, modern en duurzaam gebouw. Ik hoop van ganser harte dat we daarmee nog meer sporters in Overbetuwe en omgeving kunnen stimuleren om te gaan sporten en bewegen.”

Zwembad ontwerpen is complex

Architect Erik Slangen van Slangen + Koenis Architecten is verantwoordelijk voor aansturing van het team dat werkt aan het ontwerp, engineering en constructie. Sportcomplexen ontwerpen vraagt volgens hem om expertise en ervaring.

“Sporthallen op zich zijn niet heel complex, maar zwembaden zijn dat zeker wel. Een zwembad is één grote badkamer en verslindt energie, evenveel als een hele woonwijk. Hoe komen we tot een energiezuinig gebouw? We hebben daarin de afgelopen jaren veel kennis over opgebouwd. Zo’n sportcentrum bouwen is een totale opgave. Hoe maken we een zo effectief en duurzaam mogelijk gebouw voor exploitant en gebruikers binnen het budget? Hoe lossen we dillema’s op, zoals een entree die je aan de voorkant wil hebben. En hoe passen we het gebouw mooi in de omgeving in? We hebben niet een geheimtip, het zit hem in de kleine details waarmee we zo’n puzzel compleet krijgen.”

sportcentrum
Slangen + Koenis Architecten

“Ieder ontwerp is maatwerk. We passen het aan op de karakteristieken van de locatie. Onze ontwerpen zijn best rationeel, zonder tierelantijntjes, maar hebben vaak wel een kwinkslag door de keuze voor mooie materialen als hout of een verfijnde blikvanger. In Elst hebben we heel strak, scherp en tijdloos getekend. De blikvangers zijn de plint van baksteen en de mooie, houten trap in de entreehal.”

Hoe nu verder?

“Het voorlopige ontwerp is klaar. We gaan nu kijken welke aanpassingen er nog nodig zijn om een definitief ontwerp te maken. Daar betrekken we belangrijke gebruikersgroepen en buurtbewoners bij. Als het definitieve ontwerp eind dit jaar klaar is, kunnen we een vergunning aanvragen. Als alles gaat volgens planning, kan de bouw in maart volgend jaar starten.”

Erik Slangen: “Prachtig aan het nieuwe gebouw vind ik dat je de sport al beleeft als je binnenkomt. De entree en de horeca worden de spil van de accommodatie. Er is een centraal hart. Aan de ene kant zie je de ‘droge’ sport en aan de andere kant het zwembad. En naar boven kijkend zie je een glimp van de danszaal en dojo (zaal voor vechtsporten). Die openheid en transparantie zijn heel eigentijds en uitnodigend.”

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen