Voornemen invoeren toeristenbelasting Overbetuwe

Foto: Igor Ovsyannykov via Pixabay

Elst – Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Overbetuwe stelt aan de raad voor om per 1 januari 2025 toeristenbelasting in te voeren. Deze  belasting geldt ook voor arbeidsmigranten.

Het belangrijkste argument voor het college is dat toeristen gebruik maken van voorzieningen in Overbetuwe. Zij vindt het redelijk dat zij hiervoor ook een bijdrage leveren.

Geen voorstanders

Al in 2022 besloot de gemeente Overbetuwe om toeristenbelasting in te voeren. Naar aanleiding daarvan hebben op 22 mei 2022 enkele ondernemers ingesproken bij de  raad. Zij gaven aan geen voorstander te zijn van het belasten van toeristen. De raad gaf vervolgens het college de opdracht om de invoering van de toeristenbelasting uit te  stellen en in gesprek te gaan met de betrokken ondernemers over de uitvoering.

Op 3 oktober 2022 vond een gesprek plaats tussen de betrokken ondernemers,  wethouder Post (Toerisme en Recreatie). Hieruit bleek geen draagvlak te bestaan bij de  ondernemers voor het invoeren van toeristenbelasting. De ondernemers gaven aan dat zij al onder druk staan door de coronacrisis en energiecrisis en dat de toeristische sector  niet nog meer kosten kan dragen. Ook refereerden zij aan de extra administratieve lasten die het met zich meebrengt.

Per 1 augustus 2025

Het college stelt voor pas per 1 januari 2025 te starten met de toeristenbelasting, zodat er voldoende tijd is samen met de ondernemers af te stemmen op welke wijze het wordt uitgevoerd. Het belangrijkste argument voor het heffen van toeristenbelasting is dat toeristen gebruikmaken van de voorzieningen in Overbetuwe. Door de belasting kunnen zij evenredig bijdragen. De belasting van toeristen en arbeidsmigranten levert de gemeente jaarlijks ruim honderdduizend euro op (1 euro per overnachting per persoon). 26.000 Euro wil zij gebruiken voor de uitvoering van haar toeristische ambities uit het pas gepresenteerde plan Toerisme en Recreatie.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen