Gemeenteraad bespreekt Routekaart Duurzaamheid 2025

Foto: annca via Pixabay

Elst – De gemeenteraad heeft in 2021 de Routekaart Duurzaamheid 2025 vastgesteld. Om uitvoering te geven aan deze Routekaart stelt het college de raad voor akkoord te gaan met grote lijnen die beschreven staan in het programmaplan Duurzaamheid.

In dit programmaplan worden de wensen uit de Routekaart omgezet in concrete doelen en prioriteiten. Voor de uitvoering van deze doelen is samenwerking met inwoners, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties van groot belang. Op 27 juni neemt de gemeenteraad over het voorstel een besluit.

Meer dan alleen energie

Naast energietransitie zijn in het programmaplan ook ambities en doelstellingen opgenomen voor circulariteit (hergebruik van materialen), klimaatadaptatie (aanpassing aan gevolgen klimaatverandering zoals hitte en droogte) en biodiversiteit (veel verschillende dieren en planten) toegevoegd. Voor energie ligt de focus vooral op energiebesparing, inwoners en bedrijven van het aardgas af helpen (warmtetransitie) en duurzame mobiliteit (terugbrengen van CO2 uitstoot in het lokale vervoer).

Bij circulariteit volgen ze vooral de landelijke en regionale afspraken. De wensen voor klimaatadaptatie zijn vooral gebaseerd op de noodzaak en het aanpassen van onze leefomgeving op het veranderende klimaat. Hiervoor wordt ingezet op meer groen, betere waterhuishouding en maatregelen tegen hittestress. Bij biodiversiteit staat vooral het behouden van en terugbrengen van de hoeveelheid verschillende soorten planten en dieren in onze leefomgeving centraal.

Omdat de Routekaart veelomvattend is, zijn niet alle onderdelen opgenomen in het programmaplan. Het programmaplan Duurzaamheid is opgesteld voor de huidige collegeperiode en loopt daarom tot 2026.

Samenwerking met partners

Wethouder Rik van den Dam is enorm tevreden met het programmaplan. “Het programmaplan Duurzaamheid laat zien waar we als gemeente voor staan. Zowel het college als ikzelf zijn trots op dit ambitieuze plan. Om de komende jaren de resultaten te behalen en te werken aan een duurzaam Overbetuwe, moeten we samen de schouders eronder zetten. Dat is echt een randvoorwaarde, want we kunnen dit niet alleen. Die samenwerking zoeken we op met inwoners, buurtinitiatieven, maar ook met bedrijven en andere maatschappelijke partners.”

“Vanuit de gemeente stimuleren we al deze samenwerkingspartners om een bijdrage te leveren. Maar willen zelf ook graag het goede voorbeeld geven. Dat wat we zelf kunnen doen, pakken we op en realiseren/organiseren we. Daarnaast zoeken we binnen de gemeente nog meer de verbinding op, want duurzaamheid raakt vaak ook andere onderwerpen. Uiteindelijk is duurzaamheid van iedereen en vraagt om een gezamenlijke actie.”

Het volledige programmaplan Duurzaamheid vind je op deze link.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen