Denk mee over de toekomst van Overbetuwe

Hoe zie jij de toekomst van Overbetuwe?
Hoe zie jij de toekomst van Overbetuwe?
Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Elst – Hoe willen we in de toekomst wonen, werken en recreëren? Dit beschreef de gemeente vier jaar geleden in hun Omgevingsvisie Overbetuwe 2040. Deze visie betekent wat voor iedereen die in Overbetuwe woont, werkt of op een andere manier actief is.

Daarom werd deze visie destijds geschreven door de gemeente Overbetuwe in samenwerking met inwoners, bedrijven en verenigingen en andere lokale organisaties. In de afgelopen jaren kwamen steeds meer uitdagingen op de gemeente af. Deze ontwikkelingen dwingen om nog scherpere keuzes te maken over de toekomst van jouw leefomgeving. Daarom gaat de gemeente de Omgevingsvisie vernieuwen. Graag nodigt wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder je uit om hierover het komende jaar met hen mee te denken.

Waarom een Omgevingsvisie?

In de Omgevingsvisie staat de toekomstvisie voor de leefomgeving in Overbetuwe. Denk aan de verdeling van woonwijken, bedrijventerreinen, landbouw, natuur, wegen, sportparken, winkels en andere voorzieningen. De kwaliteit hiervan moet op niveau blijven en waar dat kan beter worden, ook voor generaties na ons. Ook in de toekomst wil de gemeente immers dat er voor iedereen in Overbetuwe een woning is, dat er genoeg banen zijn én dat de omgevingskwaliteit of leefbaarheid op orde zijn. Daarnaast moet de gemeente bepalen hoe ze in de toekomst omgaan met klimaatveranderingen, duurzame energie, landelijk gebied en de bereikbaarheid en leefbaarheid van de kernen.

Voor welke uitdagingen staan ze?

Zeker de laatste jaren heeft de gemeente te maken gekregen met steeds meer uitdagingen: de woningnood, de stikstofuitstoot, de beperkte ruimte op het energienet, de effecten van XXL-logistiek, wateroverlast, langdurige droogte, enzovoorts. En dan zijn daar ook nog omstandigheden waar de gemeente geen invloed op heeft, zoals de oplopende rente, stijgende prijzen en schaarste aan personeel. Het is een hele puzzel om desondanks de ambities voor onze gemeente op tijd te realiseren.

In de komende 15 à 20 jaar verwacht de gemeente dat ongeveer 4.000 woningen gerealiseerd moeten worden. Verdeeld over alle kernen, met de grotere ontwikkelingen geclusterd in Elst, Heteren en Zetten. Tegelijkertijd wi de gemeente het mooie middengebied open en landelijk houden met een goede bereikbaarheid tussen de kernen. Dat kan alleen door nog scherper prioriteiten te stellen: hoe kan de gemeente duidelijk krijgen wat zij samen echt belangrijk vinden?

Jouw advies is belangrijk

De komende tijd gaat de gemeente aan de slag met het opstellen van scenario’s voor de kaart van Overbetuwe. Ze gaan jou vragen om hen te adviseren over die scenario’s. Wat vind je belangrijk voor jezelf, jouw kinderen, bedrijven, verenigingen én het welzijn van ons allemaal? Hoe je dat advies kunt geven, laten ze later dit jaar weten. Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder kijk uit naar veel waardevolle reacties. Jouw inbreng is belangrijk om de juiste keuzes te maken voor de toekomst van Overbetuwe.

Bron: Column wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen