Groene Verbinding Heteren wint prijs Challenge Groene Icoonprojecten

Foto: Groene Verbinding Heteren

Heteren – Geen eerste plek, maar wel een mooi geldbedrag van € 100.000,-. Dat heeft het ontwerp De Groene Verbinding in Heteren in de wacht gesleept met de deelname aan de provinciale Challenge Groene Icoonprojecten.

Met de Challenge Groene Icoonprojecten daagde de provincie Gelderland gemeenten en inwoners uit om versteende plekken in hun stad of dorp te vergroenen. In het plan rondom de Flessestraat, dat bedacht is door de actieve Dorpsraad in Heteren, in samenwerking met de gemeente en Woningstichting Heteren moet verharding plaatsmaken voor meer bomen en natuur. Een groene oase, waarbij ook de veiligheid er aanzienlijk op vooruit gaat.

Groene steden en dorpen

De Challenge, een initiatief van de provincie Gelderland, komt voort uit het feit dat het slechter gaat met de natuur, en daarmee biodiversiteit, in Nederland. Samen met nog zeven andere Gelderse gemeenten is het projectteam uit Heteren aan de slag gegaan om de biodiversiteit te vergroten en de leefomgeving op de verschillende locaties beter bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden zoals hitte en piekbuien. Het uiteindelijke doel van de uitdaging is dan ook naast het genieten van groene plekken vooral ook inwoners inspireren om zelf een initiatief te starten.

Groene steden en dorpen

Het gaat niet goed met de natuur in Nederland; de biodiversiteit holt achteruit. Daarnaast moeten we onze dorpen en steden beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Droogte, hitte en hevige regenval komen steeds vaker voor. Met de Challenge Groene Icoonprojecten daagde de provincie gemeenten en inwoners uit om versteende plekken in hun stad of dorp te vergroenen.

Samenwerking is de sleutel

Evert Boshoven, Dorpsraad Heteren: “Als dorpsraad zien we de prijs als opsteker voor de plannen voor de herinrichting van het gebied Flessestraat-Zuid. Het betreft het laatste deel van de dorpsvoorzieningenstraat dat nog heringericht moet worden. We denken dat deze prijs als een vliegwiel zal fungeren om samen met de gemeente vervolgstappen te zetten. Het project heeft laten zien dat samenwerking leidt tot een resultaat dat staat.”

“Het betrof een samenwerking van diverse partijen zoals gemeente, dorpsraad, Woningstichting Heteren, scholen en omwonenden en door de kennis en kunde van de landschapsontwerpers van Movares vertaald in een klimaatbestendig en verkeersveilig plan waarbij het parkachtige beeld van de Flessestraat naar een hoger niveau wordt gebracht. De dorpsraad is trots op de proactieve inzet van alle partijen en de waardering met deze prijs geeft een boost aan positieve energie om het ontwerp verder uit te werken.”

Enthousiasme en inzet

Wethouder Rik van den Dam is blij voor de betrokkenen vanuit Heteren en hun enthousiasme en inzet om te verduurzamen. Alhoewel De Groene Verbinding Heteren past in de ambitie om in Overbetuwe flink te verduurzamen, benadrukt hij ook dat over het plan nog politieke besluitvorming, zoals het vergunningentraject, moet plaatsvinden. Of de Groene Verbinding ook daadwerkelijk zo uitgevoerd wordt, of dat nog aanpassingen plaatsvinden omdat het anders niet uitvoerbaar is, moet dus nog worden onderzocht.

Ook Ruud Maatman, directeur-bestuurder van Woningstichting Heteren, is zeer tevreden met het resultaat. “Met deze prijs is een eerste stap gezet in het realiseren van een groene entree van de Flessestraat. Door goede samenwerking, op initiatief van de Dorpsraad Heteren, is een reëel plan ontstaan om de Flessestraat-Zuid een nieuw, groen aanzicht te geven, met veel aandacht voor biodiversiteit, klimaat en optimaal gebruik van de groene buitenruimte. Een groen plan, dat prima aansluit op het reeds aangepaste deel van de Flessestraat. Maar ook prima aansluit op de nieuw te realiseren groene, sfeervolle woonwijk Park Julianaweide Heteren.”

Klimaatverandering en biodiversiteit

De jury prijst de brede samenwerking en participatie van bewoners, scholen en organisaties in Heteren. Net zoals het verwijderen van veel verharding en het plaatsen van 61 bomen, waardoor het dorp weerbaarder is tegen de steeds extremere weersomstandigheden. Ook was er nog ruimte voor advies van de jury, zoals het vergroten van de biodiversiteit met het nog meer gebruiken inheemse plantensoorten. Meer informatie over het Groene Icoonproject vindt op deze link van de provincie Gelderland.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen