Overbetuwe samen met inwoners aan de slag met openbare ruimte

Foto: Overbetuwe Nieuws

Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe zijn afgelopen dinsdag  akkoord gegaan met het voorstel om de openbare ruimte in zes dorpen aan te pakken. De komende vier jaar wordt per dorp samen met inwoners gekeken hoe de openbare ruimte het beste duurzaam en functioneel ingericht kunnen worden. Ook wordt per dorp invulling  gegeven aan een groen icoonproject.

Met het aanpakken van de openbare ruimte in de dorpen richt de gemeente zich vooral op die gebieden waar voor de komende jaren al groenrenovaties gepland staan.

“Maar er is ook ruimte  voor het aanpakken van een aantal plekken die uit de samenwerking met inwoners naar voren  komt. De dorpen Oosterhout en Randwijk gaan dit jaar nog van start met het maken van plannen  voor het realiseren van duurzame openbare ruimte. Herveld, Andelst, Zetten en Elst volgen in de  jaren daarna. De overige vijf dorpen zoals Driel en Heteren komen later aan de beurt”, aldus  wethouder Wijnte Hol.

Verduurzamen is de basis

Zes ambities, identiteit, gezond & inclusief, klimaatadaptatie, biodiversiteit, duurzaam & circulair en veilig vormen de basis voor de herinrichtingen in de dorpen. Rik van den Dam: “De nadruk ligt  vooral op de ambities binnen Duurzaamheid. Zo wordt de aangepakte openbare ruimte zo  ingericht dat de omgeving beter is ingesteld op het veranderende klimaat. Gelijktijdig is er  aandacht voor het verbeteren van de biodiversiteit en worden er duurzame materialen gebruikt.”  Maar duurzaamheid krijgt nog een extra plek in het project. Via een groen icoonproject per dorp  worden in een straat, plein of wijk zoveel mogelijk tegels ingeruild voor groen, waarbij ook weer  rekening wordt gehouden met biodiversiteit. Met al deze acties hoopt de gemeente dat ook  inwoners enthousiast worden om in eigen tuin een bijdrage te leveren aan een groene  leefomgeving.

Samenwerking met inwoners

Samen met onder andere de dorpsraden en andere vertegenwoordigers in de dorpen wordt de  basis gelegd in een conceptplan. Zodra dit klaar is worden er inloopavonden per dorp  georganiseerd. Inwoners kunnen op die avonden meedenken met de plannen. Naast de  samenwerking met inwoners is er ook aandacht voor mogelijke overlast door de werkzaamheden. Dit wordt zoveel mogelijk vermeden door daar waar kan aan te sluiten bij al geplande  werkzaamheden.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen