Uitvoeringsplan Land van Tap Elst naar gemeenteraad

Land van Tap
Land van Tap
Foto: Overbetuwe Nieuws

Elst – Burgemeester en wethouders van Overbetuwe hebben vorige week ingestemd met het conceptuitvoeringsplan en de investering die nodig is voor de herontwikkeling van het Land van Tap in het centrum van Elst.

Ze leggen het plan nu voor aan de gemeenteraad, die het naar verwachting op 31 oktober bespreekt en er op 21 november over beslist. Het Land van Tap is nu tijdelijk een parkeerterrein, met eromheen braakliggende grond en verouderde garageboxen. Het plan is hier in de toekomst 36 appartementen te bouwen met eromheen 170 openbare parkeerplekken.

Doel en inhoud uitvoeringsplan

De gemeenteraad heeft eerder de motie Versnel bouw Land van Tap aangenomen. Het uitvoeringsplan brengt de ontwikkeling voor het Land van Tap weer een stap verder. Onderdelen  zijn onder meer een stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitsplan, verkeersonderzoek, waterhuishoudkundig onderzoek en een financieel onderzoek. Wethouder Dimitri Horsthuis Tangelder:

“In mijn ogen levert dit uitvoeringsplan een mooie, stevige basis om verder mee aan  de slag te gaan. Zeker ook vanwege de kwaliteit die uit het plan spreekt. Ik ben enthousiast over het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan dat er ligt. Met dank aan de inbreng en betrokkenheid van onder meer omwonenden.”

Ambities uitvoeringsplan

Het uitvoeringsplan heeft de volgende ambities:

  • Een kwaliteitsimpuls voor het centrum van Elst door sloop van de garageboxen en een nieuwe  inrichting van het gebied.
  • De bouw van een woningcomplex van 36 appartementen (voor o.a. starters en ouderen) in 3  bouwlagen, met in de noordoosthoek een 4e bouwlaag. De verdeling wordt 1/3 sociale huur, 1/3  betaalbare huur/koop en 1/3 vrije sector.
  • De aanleg van 170 openbare parkeerplaatsen. Het grootste deel daarvan is voor bezoekers,  bewoners en ondernemers van Elst.
  • Zorgen voor een goede opvang en afvoer van regenwater.
  • Aanpassing van de Rijksweg Zuid voor een betere ontsluiting van het Land van Tap.

Kosten

Voor de herontwikkeling van het Land van Tap is in totaal 3,5 miljoen euro nodig. Daarvan is 2,2  miljoen euro bestemd voor de aanleg van het parkeerterrein met een ontsluiting op de Rijksweg  Zuid. De aanleg van een systeem voor de afvoer van regenwater kost 1,1 miljoen euro.

Planning

Na akkoord van de gemeenteraad volgen verdere stappen, zoals een planologische procedure,  een aanbesteding en overeenkomst met een marktpartij. Als alles goed verloopt, kan er vanaf 2025/2026 gestart worden met het bouwrijp maken en de bouw. De oplevering is in 2028  gepland. Dan moet ook het afvoersysteem voor regenwater klaar zijn.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen