College van B en W presenteert begroting 2024

Foto: Overbetuwe Nieuws

Elst – Het college van B en W heeft de begroting 2024 vastgesteld. Daarin beschrijft het college zijn plannen voor het komende jaar en maakt het inzichtelijk hoe de gemeentefinanciën er de komende jaren voor staan. Op 7 november neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Wethouder Rik van den Dam (Financiën): “De gemeente Overbetuwe staat voor de forse uitdaging om een snel veranderende samenleving het hoofd te bieden. Veel opgaven vragen gelijktijdig om een aanpak. Denk bijvoorbeeld aan de energieprijzen en de hoge inflatie. We weten niet hoe lang dit zal aanhouden, maar het raakt mensen nu hard in de portemonnee. Daarnaast vragen tal van structurele uitdagingen ook veel van de gemeente, zoals de aanpassingen aan het veranderende klimaat, het oplossen van het woningtekort, de zorg voor de groeiende groep oudere inwoners en het opvangen van vluchtelingen.”

Het college erkent dat deze uitdagingen niet op eigen kracht kunnen worden opgelost en roept de hele samenleving op om verantwoordelijkheid te nemen. Samenwerking met de gemeenteraad, inwoners, bedrijven en organisaties staat centraal om ervoor te zorgen dat de plannen aansluiten bij de behoeften van de lokale gemeenschap.

Ambities

De begroting voor 2024 weerspiegelt de ambities zoals deze zijn vastgelegd in het coalitieprogramma Samen aan zet!. Een greep uit de plannen voor het komende jaar:

  • Versnelling van de woningbouw om binnen twee jaar 1.000 nieuwe woningen te realiseren, met de nadruk op starterswoningen, sociale huurwoningen en seniorenwoningen.
  • De bouwstart van het multifunctioneel sportcentrum in Elst.
  • De sloop en nieuwbouw van de Wanmolen in Zetten.
  • Uitvoering van het plan om twee wijken “van het gas” af te halen.
  • Een nieuw plan voor betere en duurzame afvalinzameling.
  • Herinrichting van het bedrijventerrein Poort van Midden Gelderland Noord.
  • Investeringen in een optimaal fietsnetwerk tussen kernen en de ontwikkeling van verkeersplannen voor de kernen.
  • Een nieuw veiligheidsplan voor vier jaar om criminaliteit en overlast effectiever te bestrijden en het veiligheidsgevoel van inwoners te vergroten.
  • Inzet op ondersteuning bij de eerste duizend dagen van een kind.
  • Ondersteuning van initiatieven in wijken om sociale cohesie en veiligheid te bevorderen.

Financiën

De huidige inflatie heeft aanzienlijke gevolgen voor de gemeentefinanciën, waardoor de uitgaven op verschillende gebieden meer stijgen dan verwacht. Toch is het huishoudboekje van de gemeente de komende twee jaar in balans. In 2026 en 2027 is er meer onzekerheid over de financiële situatie, omdat nog onduidelijkheid bestaat over de financiering vanuit de Rijksoverheid. Gemeenten wachten nog op duidelijkheid hierover vanuit het Rijk.

Wethouder Van den Dam:

“Ondanks dat de economische en maatschappelijke ontwikkelingen grote invloed hebben op onze financiën, zijn we toch in staat de lastenstijging voor onze inwoners te beperken én blijven we werken aan de ambities uit het coalitieakkoord. Daar mogen we best trots op zijn.”

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen