De Mozartstraat in Elst wordt de eerste fietsstraat in Overbetuwe

Foto: Markus Spiske, Pixabay

De Mozartstraat in Elst wordt de eerste fietsstraat van Overbetuwe. Dat betekent dat de straat zo wordt ingericht dat de fietser als hoofdgebruiker wordt gezien en de auto als gast. De maatregel moet ervoor zorgen dat auto’s minder hard rijden en fietsers veiliger door de straat kunnen rijden.

Omwonenden konden het afgelopen jaar meepraten en adviseren over een nieuw ontwerp voor de straat. Verreweg de meesten van hen spraken dit najaar hun voorkeur uit voor een fietsstraat. Burgemeester en wethouders namen afgelopen dinsdag een besluit over het plan en volgen het advies van de omwonenden.

Waarom een andere inrichting?

De wijk De Helster is in 1967 opgezet. Vanaf toen is er weinig tot niets veranderd aan de Mozartstraat. Er zijn verschillende redenen om de straat anders in te richten: er waren klachten over te hard rijden, er is onderhoud aan de weg nodig en door de aanleg van het Amadeuspad komen er veel meer fietsers dan voorheen door de Mozartstraat om naar Park Lingezegen te gaan. Verder biedt een andere inrichting ook kansen om werk met werk te maken en de straat gelijk duurzamer in te richten en in te spelen op de klimaatverandering.

Meer comfort voor fietsers

Wethouder Wijnte Hol: “Ik ben heel blij dat het een fietsstraat is geworden, de eerste in Overbetuwe. Dit past helemaal bij onze ambitie om de buitenruimte comfortabeler te maken voor de kwetsbare verkeersdeelnemers: de voetgangers en de fietsers. Daarnaast willen we de Overbetuwse samenleving gezonder en vitaler maken. Dan is het belangrijk dat we mensen stimuleren om meer te fietsen en te bewegen. Een fietsstraat waar het veiliger fietsen is, helpt daarbij.”

Hoe gaat de fietsstraat eruit zien?

Voor de inrichting als fietsstraat zijn de volgende aanpassingen nodig:

  • Er komt rood asfalt in plaats van zwart asfalt.
  • De weg wordt ongeveer 2 meter smaller dan de huidige weg.
  • Elke zijstraat en iedere hofje krijgen een in- uitritconstructie om de snelheid te remmen.
  • Er komt een in- en uitritconstructie bij de Griegstraat en De Helster.

Ook het kruispunt met de Griegstraat wordt aangepast. Er komt daar een veilligere oversteek voor fietsers en voetgangers. Dit is urgenter geworden door de komst van twee basisscholen in het voormalige OBC gebouw.

Inrichting wordt duurzaam

Bij de nieuwe inrichting van de Mozartstraat wil de gemeente zoveel mogelijk kansen voor verduurzaming en biodiversiteit benutten. Denk aan duurzame materialen, biodiversiteit en een robuust gescheiden rioleringsstelsel. Nu ligt er in de Mozartstraat nog een gemengd rioolstelsel, waarin hemelwater en vuilwater samen komen. Een gescheiden stelsel maakt het mogelijk om de woningen af te koppelen en het hemelwater op te vangen.

De biodiversiteit wordt vergroot door het planten van extra bomen. Nu staat er alleen een laan met bomen in het zuidelijke deel van de Mozartstraat. Die laan trekt de gemeente door naar De Helster. De buurt adviseerde over de soort bomen. Ook dat advies om zuiliepen te planten, neemt het college over.

De werkzaamheden starten naar verwachting in mei 2024.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen