Presentatie Marithaime over de buurschap Aam

Café Spoorzicht en Aamsestraat
Café Spoorzicht en Aamsestraat
Foto: Historische Vereniging Marithaime

Elst – Het dorp Elst kent verschillende buurschappen. De buurschap Aam was al zeer vroeg in de geschiedenis bewoond en het lag aan een kruispunt van wegen: oost-west en noord-zuid.

De oost-west verbinding is er nog steeds: de Aamsestraat/Breedlersestraat; de noord-zuidverbinding is in de loop der jaren teloor gegaan. Eerst heeft Trekvaart de Grift en daarna de Rijksweg het noord-zuidverkeer overgenomen.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Aam een enorme ontwikkeling doorgemaakt: er is een groot bedrijventerrein ontstaan en de uitgebreide woonwijk Westeraam is na 2000 gebouwd.

Toen en nu

Met een grote hoeveelheid afbeeldingen van toen en nu worden de veranderingen in beeld gebracht. U krijgt vooral foto’s te zien uit drie periodes: rond 1900, rond 1990 en rond 2022.
Aam is te groot om op een avond te bespreken, daarom is de presentatie vooral gericht op de drie historisch gezien interessantste straten: het Aamsepad, het Landaspad en de Aamsestraat (tegenwoordig opgesplitst in Oude en Nieuwe Aamsestraat). U krijgt veel gebouwen langs deze straten te zien, en ook zaken als de aanleg van de spoorlijn, van de autoweg A325, van de Eisenhowerplas, de plannen voor een vliegveld en de vervanging van de overweg door twee tunnels komen aan bod.

Albert Nip

Het merendeel van de informatie en de oude foto’s is afkomstig van de verzamelingen van de Elstenaar Albert Nip (1920 – 1994). Zijn aantekeningen en foto’s zijn uitgewerkt door een werkgroep van Marithaime en worden in deze presentatie getoond en toegelicht. Ter ondersteuning van de lezing geeft Marithaime het boekje uit met als titel ‘Elster Straten volgens Albert Nip – deel 1 Aam’ (100 pagina’s – 130 afbeeldingen), dat voor € 10,- tijdens die avond verkocht wordt. Meer presentaties en boekjes over andere buurschappen van Elst zijn in voorbereiding.

De presentatie wordt verzorgd door Teus Peek, Frits Hoogveld en Rudi Liebrand. De opzet van de avond is als volgt: het begint met informatie over Albert Nip, daarna de interessante geschiedenis van het oude buurschap, gevolgd door een presentatie over voormalige bewoners, hun boerderijen, huizen en straten, waarbij de situatie van toen en die van nu steeds naast elkaar getoond worden.

Meer informatie

De lezing is op dinsdag 25 oktober in het Wapen van Elst, Dorpsstraat 28, Elst. De aanvang is om 20.00 uur. De toegang en een kopje koffie is voor leden gratis. Als afsluiting wil de historische vereniging graag de bezoekers de kans geven vragen te stellen of met aanvullingen te komen.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen